Intervju sa Eminom Sabljaković

Home

Intervju sa Eminom Sabljaković


Razgovarala: Sivić Emina

 

Emina ( Mine)  Sabljaković rođena 1943.godine u Cazinu, završila srednju upravnu školu. Svoj radni vijek provela u Preduzeću „Rad“ Cazin,  penzioner od 1988.godine. Majka tri kćerke.

CAZIN.NET: Od kada ste volonter Crvenog križa?

gđa. SABLJAKOVIĆ: Od 1991. godine sam volonter u Crvenom križu,  trenutno sam predsjednik  Komisije za socijalna pitanja Crvenog križ-a Cazin, član predsjedništva Crvenog križa i član skupštine Crvenog Križa USK-a Bihać.

CAZIN.NET: Šta vas je ponukalo da  odlučite volonteriti u Crvenom križu skoro 20.godina?

gđa. SABLJAKOVIĆ: Poslije smrti voljenog muža, bila sam usamljena i osjetila sam potrebu da se uključim u društveni život u svojoj zajednici, a posebno su me zainteresirale aktivnosti koje su se odnosile na pružanje pomoći drugima ljudima koji. Moj prvi volonterski rad u Crvenom Križu bio je oko prihvata i smještaja izbjeglog stanovništva iz R Hrvaske, a nakon proširenja sukoba u mojoj domovini  nastavila sam  volonterskim radom u Crvenom križu sa ciljem da pomognem raseljenom i izbjeglom stanovništvu iz BiH.

Drago mi je  što sam  dala  svoj doprinos i pružala pomoć ljudima koji su bili životno ugroženi u periodu rata koji je zadesio našu zemlju. Uglavnom se to odnosilo  na pomoć oko prihvata smještaja, ishrane, pa do zdravstvenih aktivnosti, prvenstveno oko animacije građana u cilju prikupljanja dovoljnih količina krvi za liječenje ranjenih  i bolesnih naših sugrađana. Bila sam dosta aktivna u službi traženja i prenošenje porodičnih poruka razdvojenim porodicama i spajanje razdvojenih porodica. Svoj volonterski rad sam aktivno nastavila i u poslijeratnom periodu kada je pomoć našim građanima bila i dalje potrebna, posebno u programu kućne njege starih samohranim osobama i drugim licima u stanju socijalne potrebe.

Pored volontiranja u Crvenom Križu što mi čini i danas čini sretnom i zadovoljnom aktivno sam uključena u  rad Udruženja penzionera općine Cazin gdje dajem svoj doprinos u radu ovog udruženja i na taj način želim pomoći ovoj populaciji čija je egzistencija ugrožena zbog malih penzija i zdravstvenog stanja penzionera.

CAZIN.NET: Kao predsjednik komisije za socijalna pitanja Crvenog križa možete li nam reći kakvo je stanje na terenu?

gđa: SABLJAKOVIĆ: Stanje na području općine Cazin kada je u pitanju socijalno zbrinjavanje socijalno najugroženijeg dijela stanovništva nije dobro i svaki danom je sve teže, jer je velik broj nezaposlenog radno sposobnog stanovništva što je uzrokovano ekonomskom krizom što se posebno reflektuje na socijalno najranjivije grupe stanovništva.

Svojim volonterskim radom želim pomoći ljudima u nevolji posebno starim samohranim osobama koje su „zaboravljene“ i svaki susret sa njima daje mi dodatnu snagu da nastavim i dalje da volontiram.

 

CAZIN.NET: Šta je po Vašem mišljenju potrebno prvenstveno uraditi kako bi se situacija poboljšala?

gđa. SABLJAKOVIĆ: Rješenje izlaska iz ove situacije  je zapošljavanje radno sposobnog stanovništa i stvaranje boljeg ekonomskog ambijenta na prostorima BiH. Humanitarna pomoć koju pruža  Crveni križ  je jednokratna pomoć,  hitno se moraju se iznaći trajnija rješenja , a to je socijalna stabilnost i uključivanje komplet svi društveni struktura unutar BiH u rješavanje ovog problema.

CAZIN.NET: Šta Vam se sviđa u Cazinu?

gđa. SABLJAKOVIĆ: U općini Cazin  posebno mi se  sviđa spremnost naših građana da se aktivno uključe, posebno u svojim sredinama, na uređenju  i stvaranja boljeg životnog ambijenta , a posebno tu ističem izgradnja puteva i druge infrakstrukture u cilju poboljšanja života na općini i po mom mišljenju je ovo napredak prema boljim životnim  uslovima za naše građane u budućnosti.

Građani općine Cazin su humani ljudi,  jer su pored teškog ekonomskog stanja sami  građani  spremni  pomoći drugima ljudima, a to su dokazali u akciji solidarnosti „Cazin za Goražde“.

CAZIN.NET: Što biste voljeli promijeniti u Cazinu?

gđa. SABLJAKOVIĆ: Kad bi imala više mogućnosti i utjecaja u društvenoj zajednici najviše bi voljela vratiti dostojanstvo običnog građanina čija su prava u svakom pogledu ugrožena.

CAZIN.NET: Imate li neku poruku za kraj?

gđa. SABLJAKOVIĆ: Da svi oni koji imaju slobodnog vremena uključe u rad svih nevladinih organizacija pa i Crveni križ u cilju poboljšanja socijalno, ekonomskog stanja u cilju boljeg statuta građana, a posebno mladi jer oni su ti koji mogu svojim radom dati najveći doprinos u razvoju i progresu naše zajednice.

 

CAZIN.NET: Čestitamo Vam na cjelokupnom društvenom angažmanu i u ime portala zahvaljujem Vam na obavljenom razgovoru.

gđa. SABLJAKOVIĆ: Hvala Vama.

 

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:37

Facebook komentari

Back to top