IOM ignoriše Upravu policije i Vladu USK: Nisu ispoštovali zahtjeve Operativne grupe, migrantima još uvijek nije zabranjeno kretanje u noćnim satima

Operativnim radom na terenu istražitelji sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona identifikovali su osobu koja se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog djela silovanje, koje je u ponedjeljak, 10. decembra prijavila osamnaestogodišnja djevojka iz Bihaća.

“Nakon što je osamnaestogodišnja djevojka u pratnji svoje sestre jučer Policijskoj stanici u Bihaću prijavila silovanje od strane migranta, pripadnici sektora kriminalističke policije identifikovali su i uhapsili osumnjičeno lice. Radi se o migrantu A.D. koji je rođen 1995. godine u Pakistanu”, izjavila je glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić.

Ona je istakla da je djevojka prema iskazu upoznala dvojicu migranata na području grada Bihaća prije dva dana.

– Prema njenim riječima migranti su je odveli do njoj nepoznatog stambenog objekta, nakon čega ju je osumnjičeni udario u predjelu glave i izvršio spolni odnos nad istom – dodala je glasnogovornica MUP-a USK.

Nad 18-godišnjom djevojkom urađen je liječnički pregled, potvrđeno je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Za sada nema informacija da li je 23-godišnji migranti iz Pakistana boravio u nekom od prihvatnih centara u Bihaću ili privatnom objektu. Kako javlja Federalna televizija, IOM se nije oglasio povodom ovog incidenta, a također niti povodom zahtjeva lokalnih vlasti, tačnije Operativne grupe , da se migrantima ograniči kretanje u noćnim satima. Podsjećamo čitatelje na zahtjeve Operativne grupe koji su poslani na adresu IOM-a, a na koje još uvijek nema odgovora:

Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanskog kantona za prihvat migranata, da predoči tačan broj lica koja mogu biti smještena u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USK kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata. Također, Vlada USK zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe.

Traži se da IOM hitno organizuje rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da, u saradnji sa Uredom za strance, uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima. Vlada USK zahtjeva od IOM-a da, u dogovorenom roku, migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši, zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.