Ipak ga Trump nije skinuo sa liste: Dodik ispunio dva ključna uslova za skidanje sa američke “crne liste”

Home

Ipak ga Trump nije skinuo sa liste: Dodik ispunio dva ključna uslova za skidanje sa američke “crne liste”


Odlaganjem referenduma u RS-u i prošlogodišnjim pojavljivanjem u Tužilaštvu BiH Milorad Dodik je ispunio dva ključna zahtjeva zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Hoyta Briana Yeea

Dodik je za oko pola godine, kako navodi list, ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, prije nego što je uvršten na crnu listu SAD.

Podsjetimo, nakon američkih predsjedničkih izbora iz Dodikovog kabineta najavljivano je kako će ga novoizabrani predsjednik skinuti sa “crne liste”.

List podsjeća da je Dodik krajem prošle godine rekao da je sa američkim diplomatom telefonom razgovarao i da je američki diplomata od njega tražio da se pojavi u Tužilaštvu BiH zbog sudskog procesa koji se vodio zbog održavanja referenduma o Danu RS.

Drugi ključni zahtjev Dodiku je, prema pisanju lista, bio da se odrekne referenduma o statusu RS koji je SNSD najavio za 2018. godine.

Iako je Dodik tvrdio da neće prihvatiti uslove američkih diplomata, list podsjeća da se u Tužilaštvu BiH u Sarajevu pojavio samo nekoliko dana nakon što je to od njega tražio Hoyt Brian Yee.

Prošlog vikenda SNSD i Dodik su pokazali spremnost da ispune i drugi zahtjev američkih diplomata koji se tiče referenduma o statusu RS.

Blic, pozivajući se na analitičare, navodi da Dodik ovim pokušava da vrati naklonost Zapada i pokaže se kao “igrač razuma”.

Podsjetimo da su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, stavljajući ga na crnu listu “nepoželjnih” lica.

 

(Izvor: Blic)

 
Tagovi
Objavio: Wed, 13/09/2017 - 08:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top