Iran poziva muslimane da se naukom suprotstave neprijateljima

Ajatolah Ali Khamenei je poručio da islamska nacija mora ponovo doseći naučne i civilizacijske visine kako neprijatelji islama ne bi mogli dominirati islamskim zemljama.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je u subotu sve muslimane da budu jedinstveni i ulažu u znanosti, rekavši da će to onemogućiti dominaciju "neprijatelja", poput SAD-a, nad islamskim zemljama.

"Danas svaki pokret koji vodi uzajamnom razumijevanju islamskih skupina i sekti je dobra stvar, a ovo okupljanje je primjer pokreta za ujedinjenje islamske nacije", porućio je on na svojim internetskim stranicama sudionicima skupa o doprinosu šijita znanosti, prenosi Hina.

"Znanstveni pokret mora ubrzati stvari i islamska nacija mora ponovno doseći znanstvene i civilizacijske visine kako neprijatelji islama i Amerikanci ne bi mogli dominirati islamskim zemljama", poručio je ajatolah.

Iran često poziva muslimane na jedinstvo i pomoć u sukobu sa SAD-om.

Borba za utjecaj na Bliskom istoku

Washington se u utorak povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i zaprijetio sankcijama protiv inozemnnih tvrtki koje posluju s Islamskom Republikom.

Teheran odbacuje optužbe da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da njegov nuklearni program služi miroljubivim ciljevima, kao što su proizvodnja električne energije, poljoprivreda i medicina.

Šijitski Iran bori se sa sunitskom Saudijskom Arabijom za utjecaj na Bliskom istoku.

Dvije regionalne sile podupiru sukobljene strane u ratovima u Jemenu i Siriji, kao i suparničke političke skupine u Iraku i Libanonu.