Iran: SAD će snositi odgovornost za posljedice napada

Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je danas napade na Siriju, koji su protekle noći izvedeni na čelu sa SAD-om, upozorivši da će Washington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posljedice u regiji i šire, javljaju iranski državni mediji.

"Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su poduzeli vojnu akciju protiv Sirije, uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza, snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posljedice ovog rizičnog poduhvata", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako ističe Ministarstvo, "Iran se protivi upotrebi hemijskog oružja na bazi vjerskih, pravnih i etičkih standarda, dok u isto vrijeme snažno osuđuje upotrebu takvog oružja kao opravdanje za agresiju na jednu suverenu državu".

Iran je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika od početka sukoba u Siriji, podsjeća britanska agencija.

Analitičar Hossein Sheikholeslam, bivši iranski ambasador u Damasku, rekao je državnoj televiziji da će noćas izvedeni napadi pomoći da se Sirijci ujedine iza vlade i da će stabilizovati sirijsku vladu.

Pogođena zračna baza

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojim je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišten za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenio je Reuters.