Irman Alijagić reagovao nakon incidenta u Gradskom vijeću Bihać

Ono što se dogodilo jučer na sjednici Gradskog vijeća je rezultat nervoze u koaliciji, odnosno ponajviše u Građanskom savezu. Kada su jučer u GS shvatili da im nijedna od preostalih tačaka dnevnog reda neće proći, budući da su neki od vijećnika pozicije samovoljno napustili sjednicu, onda su odlučili da izazovu incident i po običaju krivca potraže sa strane.

Odlučili su dakle da isprovociraju prekid sjednice, a u javnost plasiraju laži o navodnoj “tuči“. Lakše im je palo da lažu nego da pošteno priznaju: našim vijećnicima su lične obaveze preče od obaveza prema građanima.

Ovo nije prvi put da sam lično na meti koalicionih stranaka, jer da vas podsjetim, Etička komisija je već zasjedala nakon što je mene verbalno napala Fatka Kulenović iz SDP.

Nije mi jasno otkud uopće savjetnik gradonačelnika na sjednici Gradskog vijeća. Posao Edina Moranjkića je da savjetuje Šuhreta Fazlića, a ne vijećnike koje su izabrali građani. Mornjkićeve obaveze nisu u vijećnici, nego u kabinetu gradonačelnika, tako da bi bilo poželjno da ga neko upozori da ne ispunjava radne zadatke za koje je plaćen novcem iz budžeta. Među radnim zadacima sigurno nije „disciplinovanje“ vijećnika opozicije pa ni uopće prisustvovanje na sjednicama Gradskog vijeća.

Ova rijetka sloga koalicionih partnera u osuđivanju mene je dakle samo pokušaj skretanja pažnje na činjenice da većina u Gradskom vijeću skoro pa ne postoji, da je svaka odluka predmet trgovine i cijenkanja i da jedino što ujedinjuje ovu neprirodnu koaliciju je neprijateljstvo prema SDA. Ovo je loš temelj za funkcionisanje lokalne vlasti.

Prema tome, pozivam stranke koalicije da umjesto da se ujedinjuju protiv mene, počnu da postižu koncenzus oko pitanja bitnih za građane Bihaća. A u tome, nažalost, već duže vremena nemaju uspjeha.

Irman Alijagić, vijećnik u GV Bihać