Irska zvanično izglasala promjene rigoroznog zakona o zabrani abortusa

Republika Irska izglasala je promjene zakona o zabrani abortusa sa 66,4 posto glasova "za".

Referendum je održan u petak, a rezultati su objavljeni danas. Prema trenutnom zakonu, abortus je dozvoljen samo kada je život žene u opasnosti, ali ne i u slučajevima silovanja, incesta ili nepravilnost fetusa koje mogu rezultirati smrću djeteta. 

Osmi amandman Ustava koji garantuje ista prava životu majke i nerođenog djeteta, a ubačen je 1983. godine, sada će biti zamijenjen. 

Otkako je usvojen ovaj zakon 170.000 Irkinja je putovalo u Englesku kako bi izvršilo abortus. One koje su obavile procedure ilegalno u kući, rizikovale su kaznu zatvora do 14 godina. 

Pokretači kampanje kazali su kako je ovo historijski dan za Irsku.

"Ovo je kulminacija tihe revolucije koja se dešava u Irskoj proteklih 20 godina. Irski glasači vjeruju da će žene donijeti ispravnu odluku i izbor kada je u pitanju njihovo zdravlje", kazao je Leo Varadkar, vođa kampanje za promjenu zakona.

Očekuje se da će zakon biti usvojen do kraja godine. Na ulicama Irske je upriličeno slavlje, a žene su plakale od sreće. 

Veliki broj pristalica okupio se oko palače iz koje su saopćeni rezultati i vikali su "da, da".

S druge strane, protivnici promjene zakona kazali su kako je ovo tragedija historijskih razmjera.

"Nerođeno dijete više nema pravo na život prema irskoj državi", kazao je glasnogovornik John McGuirk, te je najavio proteste ukoliko klinike za abortus budu otvorene.

Protiv promjene zakona glasalo je 33,6 posto Iraca.