Isak Abdagić, sportista godine općine Cazin

Home

Isak Abdagić, sportista godine općine Cazin


Cazin.Net: Rijetki su Cazinjani koji još uvijek nisu čuli za Isaka Abdagića. Ipak, za one koji nisu upućeni u sportske tokove na našoj Općini, bilo bi dobro da nam se Isak malo bolje predstavi ?

Isak Abdagić: Ja se zovem Isak Abdagić. Rođen sam 17.12.1993.god, dakle imam 16 godina. Učenik sam drugog razreda Gimnazije Cazin.

Razgovarao: Faruk Ajdinović

Cazin.Net: Na oko običan mladić zapravo je jedan od najperspektivnijih mladih sportaša u ovom djelu Bosne i Hercegovine.  Ipak, do takvog statusa je trebalo nekako doći. Kako su izgledali tvoji počeci u bavljenu sportom ?

Isak Abdagić: Zapravo, ni sam ne znam kako sam počeo igrati stolni tenis.Imao sam samo 6 godina kad sam prvi put uzeo reket u ruke,ali moji roditelji se sjećaju da je moj prvi trener Sead Mujakić došao u naš butik. Sead je pomislio kako imam potencijala za bavljenjem ovim sportom i predložio mom ocu da se učlanim u klub. Odmah sam nakon prvog treninga znao da je to sport za mene.

Cazin.Net: U našem društvu vlada stereotip da se dječaci trebaju baviti nogometom ili košarkom, a djevojčice plesom ili  odbojkom. Ti si se, ipak, odlučio za jedan manje poznat i manje popularan sport – stolni tenis. Kako to da si odabrao upravo taj sport ?

Isak Abdagić: Ne bih se složio s konstatacijom da je stoni tenis manje popularan sport. Možda je takva situacija u našem gradu i na našem kantonu. No, u drugim gradovima i evropskim država stoni tenis je itekako poznat i praćen sport. Bilo kako bilo, slažem se da je dobro da se najmlađi bave bilo kakvim sportom.

Cazin.Net: Možemo konstatirati da si imao sreću što je nekolicina entuzijasta osnovala stolnoteniski klub „Top Stens 73“ u našem gradu. Kakvo je tvoje mišljenje o tom sportskom kolektivu ?

Isak Abdagić: Sama činjenica da je STK ”Top Stens 73” Cazin osnovan davne 1973 godine i da egzistira sve do danas govori da ga vode i u njemu rade ljude koji istinski vole ovaj sport. Da, imao sam sreću što sam se našao u ovakvom kolektivu jer je danas naći ljude koji sve što rade za ovaj sport rade iz ljubavi, prava rijetkost.

Cazin.Net: Član si i muške stonoteniserske reprezentacija naše zemlje, što za svakog mladog igrača predstavlja izvjesni vrhunac u sportskoj karijeri. Ti si ga eto dosegao za svega 16 godina.  Kakva je trenutna situacija u našoj selekciji i možemo li očekivati neka takmičenja u skorije vrijeme ?

Isak Abdagić: San svakog sportaša je da obuče reprezentativni dres svoje zemlje. Meni se taj san ostvario kad sam imao samo 13 godina. Kad sam, pred početak Balkanskog prvenstva u Turskoj, dobio poziv selektora da igram za reprezentaciju BiH bio sam sretan i vrlo ponosan. Trenutna situacija u nšsoj selekciji je ipak zadovoljavajuća. Imam status standardnog juniorskog reprezentativca tako da sa velikim nestrpljenjem očekujem brojne nastupe koji nas čekaju ove godine, a to su, između ostalog Evropsko i Balkansko prvenstva.

isakintervju2Cazin.Net: Nedavno je tvoj trud okrunjen nagradom za najboljeg sportistu Općine Cazin za prošlu godinu. Kako ti gledaš na tu  nagradu ?

Isak Abdagić: Dobiti bilo kakvo priznanje svakom sportašu predstavlja izvanrednu čast. Ipak, priznanje u gradu u kojem si rođen predstavlja nešto zaista veliko.  Upravo sam zato vrlo zahvalan i ponosan na nagradi za najboljeg sportaša općine.

Cazin.Net: Dakle, tvoja karijera, ali i spisak takmičenja na kojima si nastupio i osvojio neko priznanje, djeluje impresivno.  Za one koji se tek počinju baviti nekim sportom : Postoji li neka formula ili recept za uspjeh na sportskom planu ?

Isak Abdagić: Da bi postao uspješan sportaš prije svega se  moraš odreći brojnih stvari. Ja bih ipak akcenat stavio na redovne odlaske na treninge, ali i na ljubav prema sportu kojim se bavite. Naravno, vrlo je važno kao podršku imati stručne trenere kao što sam ja imao i još uvijek imam. I na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebna je i izvjesna financijska potkovanost bez koje su odlasci na takmičenja nemogući.

Cazin.Net: Poznato je da svi vrhunski sportisti imaju nekog uzora. Da li i ti imaš nekog igrača kojem se istinski diviš ?

Isak Abdagić: Naravno. Radi se o aktuelnom šampionu Evrope i istaknutom njemačkom reprezentativcu Timu Bollu.

Cazin.Net: Već si spomenuo da se poprilično dugo baviš sportom, a samim tim si vjerovatno i dobro upoznat sa situacijom u sportu na području naše Općine. Kakvo je tvoje mišljenje o radu Sportskog saveza ali i  sportskoj situaciji u našoj zemlji u globalu ?

Isak Abdagić: Ovim se sportom bavim već punih 10 godina i smatram da sam dosta dobro sam upoznat sa situacijom u sportu na području naše Općine . Po mom mišljenju, u zadnjih 4-5 godina situacija se popravila i sada je sasvim dobra. Moram napomenuti da načelnik Općine gospodin  Nermin Ogrešević pomaže nama sportašima u tom financijskom aspektu. Također, mogu reći da sam zadovoljan sa ljudima koji se nalaze na čelu Sportskog saveza na našoj Općini. Prije svega sa gospodinom Emirom Dautovićem. Ako gledamo stanje u sportu na nivou države ono svakako nije za pohvaliti.

Cazin.Net: Svjedoci smo svakodnevnih problema na koje nailaze sportisti iz naše zemlje.  Kao vrlo talentovan sportaš, vjeruješ li da se od profesionalnog sporta u zemlji kakva je Bosna i Hercegovina može pristojno živjeti ?

Isak Abdagić: Mislim da jedino najbolji tj. Vrhunski u bilo kojem sportu mogu od toga pristojno živjeti, dok se drugi moraju snalaziti kako znaju i umiju.

Cazin.Net: Spisak takmičenja na kojima su učestvovao, ali i okitio se odličjem djeluje stvarno impresivno.  Ipak, postoji li neko priznanje koji se izdvaja po važnosti i koje zauzima posebno mjesto na polici ?

Isak Abdagić: Osvojenih priznanja svakako ima i moram biti iskren pa priznati da su mi sva draga na neki svoj način. Međutim, zasigurno je najznačajnija titula državnog prvaka BiH, ali i naravno priznanje za najuspješnijeg sportaša Općine Cazin za 2009. Godinu.

Cazin.Net: Učenik si cazinske Gimnazije, koja slovi za vrlo tešku školu. Kod tebe, čini se, ni školi ni stolni tenis ne ispašta. Kako si uspio ukomponirati školu i bavljenje sportom, a da jedno drugom ne šteti  ?

Isak Abdagić: Da, Gimnazija svakako jest vrlo zahtjevna škola, ali moram istaknuti da koliko god volio ovaj sport, toliko volim i školu koju pohađam. Meni lično ne predstavlja problem nakon povratka sa takmičenja u kasnim večernjim satima pripremiti se za naredni dan u školi. Iako nisu rijetke situacije da zbog toga probdijem cijelu noć, ne žalim.

Cazin.Net: Za dvije godine ćeš se naći na još jednoj životnoj raskrsnici. Fakultet ili sport ?

Isak Abdagić: Svakako ću nastojati da postignem neke rezultate i u jednom i u drugom pogledu. Djeluje teško, ali se nadam da ću uspijeti u tome.

Cazin.Net: Pojavila se priča o tvom mogućem odlasku u Njemačku gdje jedan klub nudi puno bolje uslove.  Da li su šuškanja istinita, te hoće li Isak Abdagić svoj sportski napredak nastaviti u inostranstvu ?

isakintervju3Isak Abdagić: Istina je da sam išao na probu u jedan vrlo uspješan njemacčki klub koji se takmiči u 1.Bundes ligi. Kriterije koji su postavljeni pred mene sam zadovoljio, ali još uvijek ne mogu govoriti o nekim detaljima.

Cazin.Net: Imaš li poruku za svoje vršnjake ?!

Isak Abdagić: Poruka mojim vršnjacima je da što više vremena provode u sportskim dvoranama, stadionima i drugim sportskim borilištima, a što manje u zadimljenim kafićima ili pred televizorom.

Cazin.Net: I za kraj, šta misliš o web portalu Cazin.Net ?

Isak Abdagić: Portal Cazin.Net mi se jako dopada iz prostog razloga što pruža puno informacija o svim dešavanjima sa područja naše Općine i šire. Kad god sam na internetu trudim se pročitati sve ono što me zanima na Cazin.Net-u.

Na kraju ne mogu, a da ne spomenem svoje trenere Ekrema  Šarića i Seada  Mujakića koji su igrali veliku ulogu u mom igračkom napredovanju. Vjerujem da bi da nije bilo njih rezultati ostvareni u proteklih 10 godina izostali, pa im se ovom prilikom zahvaljujem na trudu koji su uložili.

Napomena: Našeg sagovornika za ovaj intervju predložili ste vi, dragi čitaoci, pa vam se zahvaljujemo na učešću u kreiranju naše internetske stranice. I dalje željno očekujemo vaše sugestije. Predlažite nam osobe koje biste željeli da intervjuiramo, bilo zbog njih samih ili zbog onoga što rade, a da su zanimljivi čitalačkoj publici. Imate upute na koji način da dajete svoje komentare o objavljenom intervjuu, te također, način kako da predlažete buduće sagovornike.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 17:19

Facebook komentari

Back to top