ISIL izgubio posljednju enklavu na jugu Sirije

Režim Bashara al-Assada zauzeo je u subotu posljednju enklavu koju je na jugu zemlje držala grupa Islamska Država Irak i Levant (ISIL), a u napadima koalicije koja se bori protiv boraca te grupe ubijeno je više desetaka ljudi na istoku zemlje.

Grupa ISIL osvojila je velika područja sirijske teritorije 2014. da bi zatim bila protjerana i povukla se u nekoliko enklava na jugu i istoku zemlje.

U subotu je ISIL izgubio Tulul al-Safa, posljednji džep na jugu zemlje, smješten između pokrajina Damaska i Soueide, nakon nekoliko sedmica intenzivnih bombardiranja koje je izvodila vojska sirijskog režima.

Sirijska vojska sada nadzire regiju nakon povlačenja boraca ISIL-a prema istoku, u Badiyu u pustinji, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava SOHR, Rami Abdel Rahmane.

On je rekao da je između 700 i 1000 boraca ISIL-a napustilo tu enklavu nakon dogovora sa sirijskim režimom. Službena agencija Sana navodi da vojska nastavlja čišćenje oslobođenih zona nakon što je ubila veliki broj boraca ISIL-a.

U sukobima je od kraja jula ubijeno 245 prorežimskih vojnika i boraca prema 425 boraca ISIL-a, navodi SOHR.

Pogibija civila

Najmanje 43 osobe, od kojih 36 članova porodice boraca ISIL-a, ubijene su ranije u subotu u napadima koji se pripisuju međunarodnoj koaliciji predvođenoj Washingtonom na istoku Sirije, objavila je nevladina organizacija.

"Najmanje 36 civila, od kojih 17 djece, ubijeno je u zoru u napadima koalicije na ISIL u selu Abu el-Hosn" koji kontrolira vojna skupina u pokrajini Deir Ezor, kazao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

Ustvrdio je još dodatnih sedam poginulih ali neposredno nije mogao reći radi li se o civilima ili borcima.

"Radi se o najvišoj bilanci otkad su 10. septembra Demokratske sirijske snage krenule u ofenzivu" na zadnje uporište ISIL-a u toj pograničnoj zoni Iraka, istaknuo je Abdel Rahman.

Sirijska državna agencija Sana takođe je izvijestila o napadima navodeći da je u njima poginulo 40 ljudi. 

Međunarodna koalicija koja ističe da ulaže sve napore da izbjegne gađanje civila, nije odmah odgovorila na zahtjev da komentariše ove navode, piše agencija AP.