Ismetu Mušiću, prvoosumnjičenom u trgovini diplomama, određen pritvor

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović donio je danas rješenje o udaljenju Vesne Iličić iz ovog ministarstva koja je uhapšena u akciji SIPA nazvanoj Pečat zbog afere štampanja i prodaje diploma različitog stepena obrazovanja.

Zbog sumnje u trgovinu diplomama, Kantonalno tužilaštvo u Bihaću danas je podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora Općinskom sudu u Cazinu prema Ismetu Mušiću iz Cazina, navodeći za to tri razloga: zbog opasnosti od bjekstva, od ponavljanja djela i zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, saopćila nam je Irena Marjanović, portparolka Tužilaštva USK-a.

Sud je taj prijedlog odmah i prihvatio.

Za ostale uhapšene pritvor nije zatražen, a riječ je o Vahidu Pariću, Zineti Okić, Harisu Topčagiću, Samiru Mušiću i Vladimiru Tubinu, kako prenosi oslobođenje.ba.

Danas se oglasila i SIPA.

- Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Brčko distrikta BiH, gdje se postupalo po naredbama za pretres, kod lica su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, 3 laptopa, računar, 5 pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, 4 kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, 3 zahtjeva za upis u srednju školu, 2 originalne diplome više poslovne škole, 3 akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, 4 uvjerenja o završenoj osnovnoj, 2 prazne radne knjižice Federacije BiH, 3 prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, 2 ljekarska uvjerenja, 4 bianco izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, pobrojali su iz Agencije.

Oduzeti su i uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS-a, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.

Podsjećamo, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović donio je danas rješenje o udaljenju Vesne Iličić iz ovog ministarstva koja je uhapšena u akciji SIPA nazvanoj Pečat zbog afere štampanja i prodaje diploma različitog stepena obrazovanja.

- Ona je udaljena, a ne razriješena dužnosti jer nije imenovano lice, privremeno je udaljena sa posla i mi ćemo pratiti šta rade državni organi. Kada je u pitanju vaš upit hoće li po uzoru na preporuke Vlade Federacije biti izvršena provjera o diplomama zaposlenika u državnim ustanovama RS-a, vi ste vidjeli da se Agencija za zaštitu ličnih podataka protivi takvom načinu rada. Svakako će se Vlada opredjeljivati po tom pitanju, tako da u ovom momentu to ne mogu komentarisati, kazao nam je ministar Kasipović.

Udaljenje Vesne Iličić će trajati do okončanja istrage koju provodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Iličićeva je danas saslušana i potom puštena na slobodu.