Isporučene prve potencijalne vakcine protiv koronavirusa: Uskoro testiranje na ljudima

vakcine
Biotehnološka kompanija iz Cambridgea “Moderna Therapeutics” isporučila je prvu količinu COVID-19 vakcina koje su napravljene 42 dana nakon pojave virusa.

Prva isporuka poslana je Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti u okviru Nacionalnog instituta zdravstva SAD-a koji će vršiti testiranje na ljudima početkom aprila.

Kako piše Time, naučnici sa Nacionalnog instituta zdravstva počeli su i testiranje lijeka koji su napravili protiv ebole na pacijentu koji zaražen koronavirusom. Prvi pacijent volonter je putnik koji se vratio u SAD-u nakon što je utvrđeno da je pozitivan na virus. Zarazio se na kruzeru Diamond Princess. I drugi koji su zaraženi bit će dio istraživanja.

Lijek se pokazao dobrim na životinjama koje su zaražene koronavirusom.

Volonteri koji budu učestvovali u testiranju primat će ovaj lijek ili placebo 10 dana, redovno će im se vaditi krv i uzimati brisevi grla i nosa kako bi se pratila količina virusa u organizmu. Naučnici su istakli da će biti zadovoljni i u slučaju da broj virusnih ćelija bude u padu nakon korištenja lijeka jer bi to moglo doprinijeti zaustavljanju širenja zaraze.

Moderna je napravila vakcinu u rekordnom vremenu jer je bazirana na relativno novoj genetskoj metodi koja ne zahtjeva uzgajanje velike količine virusa. Sadržaj vakcina se veže za genetski materijal iz DNK i pravi proteine. Kada se ubrizga u tijelo stvaraju se proteini koji omogućavaju imunološkim ćelijama da prepoznaju virus i unište ga.