Ispovijest ruskog špijuna: Borio se u ratu u BiH, priznao ono što Kremlj negira

Jj

Mediji su ranije prenijeli izjavu jednog penzionisanog oficira Armije RBiH koji ga je optužio da je u Višegradu učestvovao u ubijanju civila.  Osim toga, on je učestvovao u oružanim sukobima u Pridnjestrovlju u Moldaviji, kao i protiv separatista u Čečeniji. 

Penzionisani je pukovnik ruske vojnoobaveštajne agencije GRU. Prema pisanju Radija Slobodne Evrope, Girkin živi u Moskvi i pošto je postao siromašan, riješio je i da proda medalju koju je dobio od Kremlja. Kako je rekao, treba mu novac, a to odlikovanje mu ništa ne znači. 

On je godine 2016. osnovao i Nacionalni pokret Rusa sa ciljem da se ujedine Rusija, Belorusija i Ukrajina, ali su mediji od tada slabo izvještavali o ovom pokretu.

Bivši ruski špijun optužen za obaranje putničkog aviona MH17 rekao je da osjeća “moralnu odgovornost” za katastrofu.  Igor Girkin jedna je od četiri osobe optužene za ispaljivanje projektila koji je u julu 2014. godine iznad Ukrajine oborio avion “Malezijan erlajnsa”, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade. 

Girkin je u to vrijeme bio komandant separatističkih snaga na istoku Ukrajine, piše Blic.

– Koliko god sam bio zapovjednik pobunjenika i učesnik sukoba, osjećam moralnu odgovornost za ove smrti – rekao je on u razgovoru za Tajms,

Međutim, on negira da je bio direktno odgovoran za pad rekavši da njegove pobunjeničke snage “nisu srušile avion”.  Girkin nije detaljnije objasnio da li je za rušenje krivi rusku vojsku, dodavši da “ljudi to mogu da tumače kako žele”, prenosi Daily mail.

Suđenje za obaranje MH17 počelo je u Holandiji u martu ove godine, iako niko od osumnjičenih nije prisustvovao sudskom postupku. Odvija se u visoko osiguranoj sudnici u blizini amsterdamskog aerodroma Šiphol i trenutno je zatvoreno za javnost zbog koronavirusa.

Holandija je izdala međunarodni nalog za hapšenje četvorice osumnjičenih, ali Rusija odbija da ih izruči. Pored Girkina, ostali osumnjičeni su Rusi Sergej Dubinski i Oleg Pulatov i Ukrajinac Leonid Harčenko.

Tužioci tvrde da su učestvovali u naručivanju i isporuci raketnog sistema koji je oborio avion. Istražitelji kažu da je raketa proizvod ruske 53. protivavionske brigade, sa sjedištem u Kursku.

Moskva to negira, a Kremlj je izrazio sumnju u objektivnost istrage koju su predvodi Holandija, dok tužioci kažu da je Rusija pokušala da je sabotira.

Ko je Igor Girkin?

Istražitelji pod vodstvom Holandije kažu da je Girkin bio bivši pukovnik ruske službe sigurnosti FSB prije nego što se pridružio separatistima tokom ukrajinske krize. U ljeto 2014. godine bio je „ministar odbrane“ samoproglašene Donjecke Narodne Republike, koju podržava Rusija. 

Kako je i sam priznao u nedavnom intervjuu, kada je došlo do eskalacije između proruskih pobunjenika u Ukrajinaca u Donjecku, lično je naredio egzekuciju četvorice Ukrajinaca. Njegove snage su pljačkale, ubijale i mučile Ukrajince u Donjecku, a kako priznaje, jednog je i sam ubio.

– Dešavalo se da sahranimo nekoga, a da uopšte ne znamo ko je – rekao je.

Sam Girkin, ponat i kao “Strelok” odnosno “Strijelac”, prema navodima koje je 1999. godine objavio u svom dnevniku “Bosanski dnevnik”, a koji je objavljen u listu “Zavtra”, borio se od 1. oktobra 1992. do 26. marta 1993. na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bio je pripadnik Drugog dobrovoljačkog odreda, koji je predvodio Mihail Trofimov. Oni su se borili uz Drugu podrinjsku i Drugu majevičku brigadu Vojske RS, a učestvovali su još u borbama oko Goražda, Žepe i Sarajeva, prenosi Al Jazeera.