Komemorativni centar Tuzla: Ispraćen samo jedan tabut za dženazu u Bratuncu

Iz Komemorativnog centra Tuzla danas je obavljen ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima Sabida (Mujo) Ibrahimovića koji će sutra biti ukopani na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu tokom 12. kolektivne dženaze.

Ibrahimovićev sin Aldin priča da je mali broj kostiju njegovog oca pronađen 2014. godine, a prošle godine je identificiran.

"Oni su ga našli u minskom polju, tako da kada povežem te priče, mislim da je stao na minu, da je tu poginuo i da su ga tu našli", naveo je Aldin.

Ono što Aldin zna o svom ocu jeste da je 1993. godine, kada je porodica krenula kamionom s ostalim ženama i djecom, ostao u Srebrenici. Čuo je da je poginuo 1994. godine.

Aldin je imao tri i po godine kada je posljednji put vidio oca i uopće ga se ne sjeća.

Nekoliko godina starija sestra sjeća se oca, ali bol koji se pojavljuje pri svakom sjećanju na oca, suze i tegoba u prsima koja joj ne dopušta da normalno diše, spriječavaju je da svoja sjećanja češće dijeli s bratom.

"Većinom se šuti o tome. Teško bude i njoj, i mami i svima da pričaju. Eto...", rekao je Aldin susprežući suze.

Na mezarju Veljaci predviđeno je preko 600 grobnih mjesta za žrtve iz Bratunca, a do sada je popunjeno tek pola planiranih mjesta.

Admir ef. Velić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, kaže da će se na Veljacima sutra, zbog sporosti procesa identifikacije, ukopati samo jedna osoba.

"Članovi porodica su izrazili svoje nezadovoljstvo radom organizacionih odbora i s jednim zaključkom smo išli da pokušamo animirati sve institucije koje se bave tim procesom da pokušaju uložiti dodatni napor kako bismo eventualno već ekshumiranim ljudima dodijelili identitet. Svjesni smo da određeni broj ljudi nikada neće biti pronađen", naveo je ef. Velić.