fbpx Istočno od “raja”

Istočno od “raja”

Home

Istočno od “raja”


Prvo je HTV-ova neurednica Dijana Čuljak u primetimeu, mrtva-hladna, konstatirala da gosti iz BiH zauzimaju mjesto na plaži gostima koji više troše, a onda je i izvjesni Ivo Ćurković u makarskoj stranačkoj slikovnici turiste iz naše zemlje nazvao „gostima koji su višak“ i koje treba pod oznakom hitno eliminirati sa plaža lijepe njihove. Ovi fašistički istupi kojima su Čuljak i ideološki bratac Ivo od Bosanaca pokušali stvoriti goste osmog reda, nametnike koji prebjegavaju iz susjednog pašaluka da vrše nuždu u plavi Jadran, vrhunac su notornog bezobrazluka određenih struktura u susjednoj nam državi.

Piše : Faruk Ajdinović

Da se odmah na početku ne zavaravamo. Bosanci ne troše mnogo. Dapače, trošimo jako, jako malo, ali ne zato što smo, poput nekih drugih evropskih naroda, zadojeni škrtošću, već zato što smo frontalna sirotinja koja jedva ušićari koju markicu za par dana na moru. Prema tome, teško da je bosanski udio u ukupnim hrvatskim turističkim prihodima nešto kolosalno bitan, ali tradicija kojom Bosanci  svake godine ostavljaju dvije ili tri mjesečne plate na astronomski skupoj hrvatskoj obali, trebala bi biti puno važnija našim susjedima od eura koje ne ostavljamo jer ih, u krajnjem slučaju, i nemamo. No, vratimo se nazad Ćurkoviću.  Ovaj rođeni Kuprešak u svom literarnom divljanju oslobađa dugogodišnje komplekse nastale činjenicom da je Hercegovac i da u dubini duše pripada „gostima koji su višak“. Ćurković bi, ako se njega pita, na plaže pustio jedino zapadnoevropske goste za koje postoje osnovi sumnje da će u Makarskoj ostaviti više od 500 eura.  Isto tako, Ćurković bi na plaže donio Bibliju, pa da se gosti s lijevom rukom na knjizi zakunu majke preko groba, da će urnirati isključivo u wc-ovima, a i to bi se naplatilo pokoji cent.

Ivo Ćurković nadalje konstatira da se turisti iz BiH uvelike razlikuju od stranih gostiju. I da, u pravu je ! Turisti iz naše zemlje ne ubijaju se po autocesti sa turbo jurilicama, niti se mlatimo kao životinje po koncertima. Ne skačemo sa dubrovačkih stijena, ne nestajemo po vrletima Biokova i Velebita, pa smo, prema Ivinim gabaritima, višak u svemu i svačemu. Kaže kako donosimo svoje namirnice u Hrvatsku i tako štetimo njihovim jadnim i ubogim supermarketima. Zaboravlja očigledno Ivo da hiljade, desetine hiljada ljudi iz Hrvatske svakog vikenda stiže u našu zemlju, opskrbljava se mjesečnim zalihama namirnica i vraćaju se u lijepu njihovu gdje ih besprizorno konzumiraju. Pa kako bi onda bilo da, recimo lokalni list iz Brčkog Hrvate proglasi „Gostima koji su višak na Arizoni i drugim trgovačkim centrima“ jer kupuju, prevoze preko granice bez plaćanja marke carine, a postoje i indicije da pojedinci wc koriste u krajnjoj nuždi ?! Zvuči zlobno ?! Pa to je i namjera Ćurkovića.

Još je veći problem što dotični i njemu slični došljaci koji sljegoše sa okolnih brda, govore u ime cijele Hrvatske iako vrlo dobro znaju da ugostitelji i hotelijeri na sva usta hvale goste iz BiH koji su, citiram jednog makarskog hotelijera, „zabavni i troše onoliko koliko imaju“. E onda se stvara slika da nas Hrvati  ne vole, a ne volimo, logično, ni mi njih, pa ćemo se onda mrziti po facebooku i mudro konstatirati kako nas „mrske ustaše nikad nisu ni voljele“. Jednostavnost i banaliziranje svake priče na nivo prosječnog idiota i umotavanje svega u celofan da bude probabljivo prosječnom balkanskom nacionalisti, i u ovoj priči djeluju degutantno i bljutavo. Zašto jednostavno stvari ne gleda ovako – čovjek sumnjive inteligencije bi provodio fašizam na mjestu u koje je i sam došao sa gaćama o štapu ?! Umjesto toga mi govorimo : „Mrske ustaško-četničke snage s toljagama u rukama mlate Bosance po Makarskoj“. Jer, bili mi višak ili ne negdje, smatrao nas neki kupreški bojovnik dobrodošlim ili ne, mi ćemo svoj novac, taman se radilo i o 10 eura, ostavljati tamo gdje mi želimo. U protivnom ćemo se samo zamarati nakalapanjima čovjeka kojem je zdrav razum davno postao „gost koji je višak”.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:57

Facebook komentari

Back to top