Istraživanje: Islam je državno najpriznatija religija u svijetu

Home

Istraživanje: Islam je državno najpriznatija religija u svijetu


Islam je državno najpriznatija religija jer većina kršćanskih nacija podržava vjeru neslužbeno, pokazalo je istraživanje PEW centra iz Washingtona.

U cijelom svijetu 27 vlada je službeno priznalo islam, dok ih je 13 kršćanstvo. Od 40 vlada koje su priznale neku religiju kao državnu, 28 ih finansijski podržava kršćanstvo.

Analizirano je 199 zemalja i otkriveno je da 43 imaju službenu religiju, 40 religiju koju preferiraju, 106 nemaju religiju koju podržavaju, dok ih je 10 neprijateljski rasploženo prema religijskim institucijama. 

U ovih 10 su Kina, Kuba, Sjeverna Koreja, Vijetnam i neke bivše sovjetske republike.

"U nekim slučajevima, državne religije imaju ulogu koje se ceremonijalne prirode, ali razlika je vidljiva kada su u pitanju prava i porezna stanja, vlasništvo nad nekretninama i drugom imovinom, te pristup finansijskoj podršci od države. Vlade koje su uspostavile jednu religiju kao glavnu relguliraju vjersku praksu, te ograničavaju ili zabranjuju manjiske vjerske grupe. Većina zemalja svijeta je neutralna kada je u pitanju religija", navodi se u istraživanju.


PEW centar predstavio je i podatke u kojima se predviđa da će muslimani nadbrojati kršćane do 2070. godine jer je islam najbrže rastuća religija u svijetu i 2010. godine 1,6 milijardi ljudi su se izjašnjavali kao muslimani, što je 23 posto populacije.

Kršćana je bilo 2,2 milijarde, što je 31 posto populacije, ali u istraživanju se navodi kako muslimani imaju više djece, zbog čega će islam biti većinska religija. 

Oko 62 posto muslimana živi u Indoneziji, Indiji, Pakistanu, Bangladešu, Iranu i Turskoj. Do 2050. godine Indija će imati veći broj muslimana od Indonezije koja se smatra najvećom islamskom državom.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 07:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top