Italija sprema novi sigurnosni dekret: Kazna za svakog prebačenog migranta do 5.500 eura

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije najavilo je da će biti usvojen novi dekret, kojim se formalizira zatvaranje italijanskih luka za humanitarne grupe koje spašavaju migrante, iako iz Ujedinjenih naroda navode da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

Iz resornog ministarstva Italije navode kako je sigurnosni dekret "neophodan i hitan" i da se očekuje da bude usvojen na današnjoj sjednici vlade Italije. 

Prema nacrtu novog zakona, ministar unutrašnjih poslova trebao bi dobiti ovlaštenja da zabrani uplovljavanje brodova u italijanske teritorijalne vode u slučaju prijetnje javnom redu i miru. Dokument predviđa i kazne do 5.500 eura za svakog prebačenog migranta.  Podsjetimo, visoka komesarka UN-a za ljudska prava Mišel Bečleet (Michelle Bachelet) u pismu koje je uputila italijanskoj vladi pozvala je Rim da odustane od tog dekreta, nazvavši ga "još jednim političkim pokušajem da se kriminaliziraju operacije spašavanja". U pismu se navodi i kako dekret "dodatno pojačava atmosferu neprijateljstva i ksenofobije prema migrantima". 

Inače, pismo koje je upućeno italijanskoj vladi prije pet dana potpisalo je nekoliko izvjestilaca UN-a za ljudska prava.

Treba napomenuti i da je ovaj dekret predložio Mateo Salvini (Matteo), ministar unutrašnjih poslova Italije, uoči izbora za Evropski parlament, koji se održavaju sljedeće nedjelje, na kojima se nacionalističke, antimigrantske partije nadaju odličnim rezultatima. 

Salvinijeva stranka Liga djelimično je stekla popularnost i zbog čvrste antimigrantske politike.