Italiju sutra očekuju nove mjere štednje

Home

Italiju sutra očekuju nove mjere štednje


RIM - Kabinet italijanskog premijera Marija Montija odobrit će sutra opsežan paket hitnih mjera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta. Ove mjere je premijer Monti najavio u srijedu na konferenciji za novinare, pošto su ministri finansija eurozone odložili donošenje važnih odluka za spas eura za sljedeću nedjelju.Monti je rekao da će detalje o mjerama štednje i rasta saopćiti kada ih kabinet odobri, i pozvao sindikate i zakonodavce da budu odgovorni u reakcijama na reformu italijanskog obimnog penzionog sistema, prenijela je američka novinska agencija Associated Press (AP). 

"Ukoliko Italija to ne uradi, ili uradi manje nego što je potrebno, posljedice će biti veoma ozbiljne za sve", rekao je Monti, dodajući da je evropskim zvaničnicima ponovo potvrdio da zvanični Rim čvrsto namjerava da uravnoteži budžet do 2013. 

Premijer Italije nalazi se pod ogromnim pritiskom da progura reforme u parlamentu da bi se obuzdao državni dug od 1,9 biliona eura ili 120 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podstakao anemičan privredni rast. 

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda eurozone, suviše velika da bi bila spasena poput manjih država kao što se to postupilo u posljednjiih godinu i po dana sa Grčkom, Irskom i Portugalijom. 

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posljedice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju. 

Monti, koji je ekonomista i dekan Univerziteta "Bokoni" u Milanu, došao je na vlast u novembru pošto su međunarodna tržišta izgubila povjerenje u sposobnost populističkog desničarskog premijera i milijardera Silvija Berluskonija da progura reforme. 

Montijeva strategija fokusira se na budžetsku štednju, privredni rast i socijalnu pravednost. 

Strategija uključuje ponovno uvođenje poreza na imovinu za vlasnike kuća, reformu penzionog sistema, smanjenje troškova političkog sistema, pojednostavljenje birokratije i prodaju državne imovine. 

Dodatnim stukturnim reformama za podsticanje rasta, naveo je Monti, takođe je cilj smanjenje državnog duga, prenose agencije.

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 01:13

Facebook komentari

Back to top