Ivanković Lijanović nakon presude: Vjerujem da će ih stići suze moje majke

Prije nešto više od godinu dana, nakon prvostepene presude, uglavnom osuđeni razočarani i nervozni.

Jerko Ivanković Lijanović oslobođen je krivnje po svim tačkama optužnice za organizirani i finansijski kriminal u Bosni i Hercegovini. Oslobođeno je i ostalih osam osumnjičenih u istom predmetu, a nakon što su prvostepenom presudom osuđeni na 52 godine i osam mjeseci zatvora. U Tužilaštvu BiH razočarani. Državni sud zaključio - nema dovoljno dokaza. Lijanovići poručuju da je pravda ipak dostižna.

Prije nešto više od godinu dana, nakon prvostepene presude, uglavnom osuđeni razočarani i nervozni.

"Ponekad se nabolje poruke pošalju kad se ništa ne kaže. (Hoćete nešto reći?) Ne pada mi napamet, šta te briga". Tada je Jerko Ivanković Lijanović optužio Sud BiH da je pao pod politički utjecaj. Godinu poslije, isti Sud ga je oslobodio.

"Sud BiH u ime Bosne i Hercegovine oslobađa Jerku Ivankovića Lijanovića i..... po svim tačkama optužnice...".

Godinu poslije i drugačija retorika do jučer osuđenih.

"Veze nemam ni sa Lijanovićima, veze nemam sa krađom, veze nemam sa postupkom, veze nemam ni s kim, razumijete li, ali sam silom prilika bio uvučen u ovo i hvala Sudu ovome", poručuje Jozo Slišković.

Nekadašnji ministar u Vladi Federacije BiH sa suzama u očima, kaže da nikad nije prestao vjerovati u pravdu. Prisjetio se septembra 2014.

"Oni koji su me hapsili dva dana prije početka izborne kampanje kao zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Federacije i koji su organizirali ovaj cijeli proces, vjerujem da će ih stići suze moje majke", ističe Ivanković Lijanović.

Oduševljenje radom državnog Suda nisu krili ni advokati optuženih.

"Na kraju se desilo da su svi oslobođeni. Pravde doista ima", smatra Rusmir Karkin, advokat odbrane.

"Ova presuda im zbilja služi na čast, obrazloženje koje je dato usmeno, od strane predsjedavajućeg vijeća, može poslužiti kao traktat za izučavanje na pravnim fakultetima", tvrdi Esad Fejzagić, advokat odbrane .

Prvooptuženi Jerko Ivanković Lijanović po svim tačkama na Sudu Bosne i Hercegovine je oslobođen, no nije takav scenarij na Vrhovnom sudu Federacije, gdje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, prenosi N1.

I to zbog zloupotrebe položaja, a bit će mu oduzeto i više od 652 hiljade maraka. Ivanković Lijanović i u ovom procesu tvrdi da nema odgovornosti...

"Tu borba traje, imamo Ustavni sud, imamo sud u Strazburu, radi se isto o presudi, politički motiviranom, za nešto što ja nisam počinio i to ćemo isto dokazati u narednom periodu".

U naredne dvije godine zabranjeno mu je obavljanje ministarske dužnosti. Podsjetimo, Tužilaštvo je tvrdilo da je on bio vođa kriminalne grupe koja je od 2007. do 2012. oštetila državu na brojne načine. Sud je zaključio - dokazi nisu utemeljeni. U državnom Tužilaštvu bez reakcije.