Ivica Grlić: BiH treba biti na SP-u u Rusiji

Home

Ivica Grlić: BiH treba biti na SP-u u Rusiji

Fudbalski vijek nakon okončanja karijere profesionalni fudbaleri obično nastavljaju kao treneri, a vrlo mali broj njih se odlučuje da nastave kao funkcioneri.

Ipak, jedan od njih je i nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Ivica Grlić, koji uspješno obavlja funkciju sportskog direktora nekadašnjeg bundesligaša Duisburga.

Nakon što su ispadanjem iz 1. njemačke lige 2012. izgubili licencu za drugu ligu, „zebre“ su se preselile u treću.

Sve nizbrdo

Naravno, nakon toga sve je krenulo nizbrdo. Mnogi su otišli iz kluba, fudbaleri, funkcioneri, sponzori.

Čuveni Oliver Rek (Reck) otišao je u Frankfurt za sportskog direktora, da bi izglasavanjem na skupštini kluba tu funkciju preuzeo Grlić.

- Bili su to teški trenuci za klub i prihvatio sam se funkcije jer sam vjerovao da se možemo dići iz pepela. Naravno, napravili smo planove za konsolidaciju kluba i sve je krenulo od nule. Postavili smo sebi cilj i evo ove godine ponovo smo na putu za proboj u drugu ligu - započeo je priču Grlić, koji je od 2004. do 2006. godine 16 puta oblačio dres Bosne i Hercegovine i postigao dva gola.

Cilj ekipe je vratiti se u ekipu.

- U ostvarivanju ciljeva treba biti realan. U trećoj ligi je pola nekadašnjih bundesligaša i svaki svakog može pobijediti. Treba se koju godinu konsolidirati, srediti i urediti, a onda korak po korak ići u 1. ligu – govori Grlić.

Liga BiH

Ugovor za sportskog direktora veže ga do 2020. godine. Grlić je dijete Bajerna, u kojem je proveo 11 godina (od 1983. do 1994.) igrajući za omladinske selekcije.

Nakon što je potpisao prvi profesionalni ugovor s Fortunom iz Kelna, u nastavku karijere igrao je još za Keln, Minhen 1860, Ahen i Duisburg.

- Cilj mi je bio ostati u nogometu i, eto, krenulo je tako, od ove funkcije koja je vrlo odgovorna i zahtjevna. Pratim sva zbivanja, a pogotovo me interesira stanje na našim prostorima, na kojima tražimo pojačanja i talente. Posebno pratim bh. ligu i, naravno, reprezentaciju. Imamo dobar tim i vjerujem da ćemo se uspjeti plasirati na Svjetsko prvenstvo jer i zaslužujemo i trebamo biti tamo – kaže bivši reprezentativac BiH.

Zbog Pjanića bih volio da Juve bude prvak

Na pitanje šta očekuje od narednih utakmica u Ligi prvaka i koga vidi kao favorita, Grlić je odgovorio:

- Vjerujem da će Ligu prvaka osvojiti Juventus. Izuzetno su jaka ekipa, koja zna igrati fudbal, a naročito igrati na rezultat. Drago bi mi bilo i zbog Pjanića i Mandžukića, koji igraju sjajno – rekao je Grlić.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavito: Sat, 05/06/2017 - 08:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top