Iz BiH zadnjih nekoliko godina otišlo preko 5000 profesionalnih vozača kamiona

.
BiH je napustio i veliki broj prijevozničkih firmi koje su se preregistrovale u Sloveniji, zbog boljih i jednostavnijih uslova poslovanja

Iz Bosne i Hercegovine u proteklih nekoliko godina otišlo je oko pet hiljada profesionalnih vozača kamiona.

 

Razlog odlaska su veće plaće i bolji uslovi rada. Prema podacima Udruženja prevoznika za međunarodni transport, osim vozača, BiH je napustio i veliki broj prijevozničkih firmi koje su se preregistrovale u Sloveniji, zbog boljih i jednostavnijih uslova poslovanja.

 

Bišćanin Adnan Hafurić diplomirani je profesor tjelesnog odgoja i sporta. Nakon završenog fakulteta, posao u struci nije mogao dobiti, te se kao i većina naših građana uputio u zemlje Evrope.

 

Prvi posao profesionalnog vozača pronašao je u Austriji, vozeći za jednu Češku firmu. Nakon toga odlazi u Sloveniju, nastavlja raditi isti posao, a prije dvije godine zajedno sa bratom Irnesom osniva svoju vlastitu firmu za Međunarodni transport i promet roba BH Trans sa sjedištem u Jasenici u Republici Sloveniji.

 

Svakoj prijevozničkoj firmi nedostaje profesionalnih vozača, kažu u Udruženja prijevoznika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Tvrde da, između ostalog, vozači BiH napuštaju i iz sigurnosnih razloga.