Home

Odavanje počasti žrtvama genocida: Iz Cazina prema Srebrenici krenulo oko 60 biciklista i planinara

08 Jul

Odavanje počasti žrtvama genocida: Iz Cazina prema Srebrenici krenulo oko 60 biciklista i planinara

Veliki broj Cazinjana i ove godine uzet će učešće na  tradicionalnom biciklističkom maratonu “Da se ne zaboravi”, odnosno planinarskom pohodu „Marš mira“.

Oko 30-tak članova Biciklističkog kluba "Cazin" te isto toliko cazinskih planinara se svake godine priključuje obilježavanju najvećeg stradanja Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

planinari

Dok su planinari krenuli 7. jula iz Cazina ka Srebrenici, biciklistima je putovanje počelo jutros.

Njihovo putovanje do Srebrenice trajat će tri dana kako bi u utorak, 11. jula, prisustvovali klanjanju dženaze nastradalim Srebreničanima koji su identifikovani u proteklih godinu dana.

biciklisti

Među biciklistima je i Bekir Liđan, koji je došao iz Švicarske zbog ovog događaja, ali i Suljo Keranović, Cazinjanin koji izaziva divljenje svih učesnika i šire javnosti uspješnim učešćima u maratonu. Jednom prilikom je izjavio: "Nemam ruku, ali to što sam invalid ne sprječava me da učestvujem u maratonu". Ovo je njegov peti maraton, a intervju s njim možete pročitati na sljedećem linku ====> Cazinjanin Suljo Keranović i ove godine biciklom stiže u Srebrenicu: Nišani iz Potočara su mi motivacija.

srebrenica

Naši biciklisti pridružili su se ostalim učesnicima maratona Bihać-Srebrenica na Gradskom trgu u Bihaću gdje je bio organiziran i ispraćaj za učesnike. Učesnicima su sreću i siguran put poželjeli predstavnici Vlade USK-a,  Grada Bihaća, Cazina te brojni okupljeni građani i građanke. 

Prva ruta maratona je Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će i biti prvi konak. Druga etapa je Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Novi Travnik-Sarajevo, a treća Sarajevo-Olovo-Kladanj-Srebrenica.

 

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top