Iz Doboj Juga ispraćena grupa učesnika Marša mira Srebrenica 2017

Home

Iz Doboj Juga ispraćena grupa učesnika Marša mira Srebrenica 2017


U popodnevnim satima u petak je grupa od dvadesetjednog učesnika ovogodišnjeg „ Marša mira“ Srebrenica 2017. godine iz  Doboj Juga i jedanaest iz Doboja, po vrlo toplom vremenu na platou ispred zgrade općine Doboj Jug u Matuzićima uz prigodan program svečano ispraćena na put do Nezuka.

Ovu grupu učesnika predvodi Općinski načelnik Mirnes Tukić.

Više od pola njih su bili na „Maršu mira“ po nekoliko puta, dok je za ostale, pogotovo mlade ovo putovanje pravi izazov, kako kažu za živi čas historije.

Nakon intonacije državne himne, ašare je proučio hafiz Hidajet Talić. Prisutnima su se obraćali općinski načelnik Mirnes Tukić i glavni imam MIZ-a Doboj Bajro ef. Džafić sa samo jednom porukom da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti dokle god je na ovim prostorima Bošnjaka.

“Za Bošnjake tri su svetinje: šehidi, naša vjera i naša domovina“ poručio je ef. Džafić. U ostalom dijelu programa imami ovog medžlisa su priredili nekoliko ilahija. Na kraju su Hazim ef. Spahić, mjesni imam u džematu Matuzići i Almir ef.Hopuić iz Pridjela proučili kur'ansko sure i dovu. Prije ulaska u autobus za Nezuk, uslijedila je zajednička fotografija.

Inače, sa ovog prostora ovo je deveta godina zaredom kako se organizuje Marš mira za Srebrenicu. Ohrabruje činjenica da se sve veći broj mladih odaziva ovom memorijalu, kazao nam je Sabit ef. Šiljić,predsjednik OOCK Doboj Jug koji je zajedno sa Općinom Doboj Jug i  MIZ-om Doboj suorganizator ovog putovanja.

Prema Potočarima na obilježavanje 12. jula iz Doboj Juga će u srijedu rano ujutro krenuti  još dva autobusa sa grupom od oko 100 ljudi, dok će dan ranije na istu destinaciju otputovati dvadesetjedan bajker.

 

(Izvor:oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 08/07/2017 - 09:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top