Iz zatvora u Zenici pušteni kriminalci iz Srbije, iako im se “nije izlazilo”

Marko Gojčević (28) iz Bara i Der Čaba (37) iz Subotice, koji se dovode u vezu s kriminalnim klanovima u Crnoj Gori i Srbiji, protjerani su iz BiH nakon što su pušteni iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gdje su odslužili zatvorske kazne.

Preuzeo ih je interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH, te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina, pišu Nezavisne novine.

U zeničkom KPZ-u prethodno su odležali kaznu na koju su osuđeni po presudi Opštinskog suda Sarajevo, i to zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali i pranja novca.

Budući da je riječ o muškarcima koji se povezuju s kriminalcima iz država odakle dolaze, oni su, kako nam je potvrđeno, predati službama Crne Gore, odnosno Srbije.

Odranije je poznato da je taj dvojac uhapšen u septembru prošle godine na Trgu heroja u Sarajevu, a kod njih su policajci tada, kako je procurilo u javnost, pronašli pištolj i hekler, na kojima su bili montirani prigušivači.

Takav podatak ne čudi budući da su u crnogorskim i srpskim medijima oni označeni kao vojnici jednog od najopasnijih crnogorskih klanova, čije se sjedište nalazi u Baru.

Kada su pali u Sarajevu, odmah su pritvoreni, a iz pritvora im se, po vlastitom priznanju, nije izlazilo iz straha od odmazde. Navodno su istražiocima rekli da su u Crnoj Gori i Srbiji imali problema, zbog čega su se sklonili u Sarajevo.

Međutim, njihova tvrdnja možda i nije tačna, jer su crnogorski mediji javili da su, navodno, došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Za Kožarom je, po ranijim tvrdnjama, raspisana potjernica zbog optužbe da je naručio postavljanje bombe ispod automobila komandira barske Interventne policije Ivana Đokovića.

Navodno su Gojčević i Čaba unajmili stan na Trgu heroja u Sarajevu da imaju dobar pogled na stan koji su prijatelji Kožara pripremali za njegov dolazak.

Uhapšeni dvojac je imao saznanja da će Kožar u Sarajevo doći pod lažnim imenom, kako bi izbjegao hapšenje po potjernici crnogorske policije, ali Kožar u BiH nije došao.

Gojčević i Čaba su, podsjetimo, uhapšeni nakon dojave građana kojima se učinilo sumnjivim što se nekoliko dana kreću blizu zgrade i nešto čekaju.

Marko Gojčević se, po dostupnim podacima, sumnjičio za pokušaj ubistva jednog kriminalca. Der Čaba je, kako je objavljeno, izdržao kaznu zatvora za ubistvo jednog novosadskog kriminalca.