Izačić kao u ratu: Straže vraćaju taksije s migrantima

Mještani Izačića, koji graniči s Hrvatskom, organizirali su cjelovečernje straže kako bi spriječili da taksisti iz Bihaća i drugih krajeva BiH u njihovo mjesto dovoze migrante! Kažu da im ovako nije bilo ni u ratu.

Kako su naveli i na društvenim mrežama, ovo je jedini način da sebe i svoje porodice i imovinu zaštite od migranata.

 Provale u kuće

Prema svemu sudeći, migrantima se serviraju priče da će im dolazak u Izačić olakšati prelazak u Hrvatsku i tako otvoriti prolaz prema zapadnoj Evropi.

No, kada ih taksisti ostave u Izačiću, oni tek tada shvate da ne mogu prijeći granicu. Onda, u potrazi za smještajem i hranom, pojedini među njima provaljuju u kuće, pljačkaju, a građani se boje da će i nasrnuti na njih.

Zato su odlučili da vrate svako taksi vozilo s migrantima koje pokuša ući u to mjesto. Na videosnimcima koji su osvanuli na društvenim mrežama vidljivo je da Izačićani ljubazno zamole taksiste da se vrate i da upozore i svoje kolege da im više ne dovoze migrante.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže za naš list da su ga iz Izačića upoznali s namjerom da se samoorganiziraju i da drže straže.

- Takva situacija je u još desetak pograničnih mjesta. Jednostavno, ljudi pokušavaju spriječiti pljačke ili neki drugi belaj. Ali, u ovakvoj situaciji, kada ulaze ljudima u kuće, pljačkaju, napadaju policajce, nije više pitanje hoće li biti neki belaj, samo kad će biti - kaže Fazlić.

Izačićani u komentarima na društvenim mrežama podsjećaju da su vlasti BiH potpuno zakazale kada je u pitanju rješavanje migrantske krize.

- Ovo se može desiti samo kod nas! Živimo u 21. vijeku, a moramo sami svoje kuće braniti od provala. Kao da smo u kamenom dobu, a hoćemo u Evropu. Šta reći dalje nego jad i čemer... - navodi se u jednom od komentara.

  • Faksimil komentara građana Izačića na društvenim mrežama: Vanredno stanje u najvećem pograničnom bihaćkom mjestu

    Faksimil komentara građana Izačića na društvenim mrežama: Vanredno stanje u najvećem pograničnom bihaćkom mjestu

Nemoćna policija

Brojni drugi Izačićani ističu da je „policija sama rekla da tu ne može ništa, a kada se ne može, onda može ovako vratiti svakoga ko ih doveze na Izačić“.  

- Doživjeli smo da moraš spavati kao zec, prisluškivati kad ćeš čuti da ti neko hoće ući u vlastitu kuću. Nisam ni u ratu morao pred vratima dežurati - jedan je od komentara ogorčenih mještana Izačića.

U mnogim komentarima mještani Izačića direktno prozivaju Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, odgovornim za migrantsku krizu

 

Sigurnost nam je ugrožena 

Fazlić kaže da su neopravdane bilo kakve prozivke za nerazumijevanje migranata i da im Bišćani svesrdno mjesecima pomažu. No, on ističe da se mora naći adekvatan prostor gdje će oni biti smješteni i gdje će biti registrirani i pod kontrolom.

- Ako izmakne situacija kontroli, a hoće, bit će belaja i za njih i za nas, stiže jesen, oni su u agoniji i očaju. Dovoljno je da danas njih 1.000, koliko ih je u Đačkom domu, dobiju neslanu hranu i da revoltirani krenu prema gradu. Ko će ih zaustaviti? Poslao sam dopis premijerima Zvizdiću, Novalić i Rošiću i ministru Mektiću da nam je sigurnost ugrožena. Ako im to nije dovoljno da reaguju, ne znam šta je – zaključuje Fazlić.