Opći izbori 2018 u BiH: Favoriti pojedinci umjesto političkih stranaka

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.

IFIMES je povodom raspisivanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 7.oktobra/listopada 2018.godine pripremio analizu aktualne političke situacije te obavio istraživanje javnog mnijenja u toj državi. Iz analize Bosna i Hercegovina – Opći izbori 2018:Favoriti pojedinci umjesto političkih stranaka, IFIMES izdvaja najvažnije i najzanimljivije dijelove. 

U Bosni i Hercegovini će se 7.oktobra/listopada 2018.godine održati redovni Opći izbori. Na izborima će se birati članovi Predsjedništva BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu BiH, zastupnici za Parlamentarnu skupštinu Federacije BiH, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i zastupnici za Skupštine kantona u Federaciji BiH.  

Očekuje se da Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspiše Opće izbore početkom maja 2018.godine. Izbori se tradicionalno raspisuju znatno ranije zbog sudjelovanja dijaspore na izborima.

Poslije višegodišnje nestabilnosti i političke krize Vijeće ministara BiH uspjelo je ispuniti i predati zahtjevni Upitnik Evropske komisije što predstavlja pozitivan iskorak te države ka evropskim integracijama. Iako izbori još uvijek nisu raspisani izborna kampanja uveliko traje.

U oktobru 2016.godine održani su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini na kojima je ipak došlo do preraspodjele političke moći na lokalnom nivou.

Vijeće ministara BiH postalo je nosilac pozitivnih političkih procesa kada su u pitanju euroatlantske integracije. Vidljivi su napori i aktivnosti Vijeća ministara BiH, koji su pokrenuti da se Bosna i Hercegovina konsolidira i približi ka članstvu u EU i NATO-u. Pri tome je od izuzetne važnosti izgradnja i razvijanje šireg društvenog konsenzusa i partnerstva sa građanima i civilnim sektorom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa koalicionim partnerima je na dobrom putu rješavanja dosada najtežih političkih pitanja. Međutim, od posebne važnosti je predaja ispunjenog Upitnika Evropske komisije i aktivnosti na prihvaćanju MAP-a na narednom samitu NATO-a, koji Bosni i Hercegovini otvara put ka punopravnom članstvu u NATO-u. Zbog toga je važno postići opći konsenzus u državi o ključnim pitanjima. Objavljivanje nove Strategije Evropske komisije o proširenju EU daje novu nadu da se Bosni i Hercegovini uskoro dodijeli status kandidata i da započnu pregovori sa EU i deblokira taj proces.

Strateški interes svih država regiona je, da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica NATO-a uključujući i Srbiju, jer to osigurava stabilnost i mir u regionu.

Demokratska obnova društva kroz profesionalne i depolitizirane institucije moraju biti prioriteti na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Pri tome je važno imati nultu toleranciju do korupcije i do kršenja ljudskih prava. Donošenjem Zakona o akcizama osigurana je financijska konsolidacija i stabilizacija. Očekuje se ozbiljan rast BDP-a u narednom periodu. Unaprijeđen je rad sa dijasporom, koja je bila poprilično zapostavljena, mada je ona važan resurs za obnovu i promociju zemlje.

Pozicija Bosne i Hercegovine kao male zemlja je takva, da može funkcionirati samo sa prijateljima i izgradnjom i razvijanjem prijateljskih odnosa sa svoja tri susjeda, jer se nalazi na svojevrsnoj geopolitičkoj raskrsnici. Zbog toga su važni napori, koji se ulažu da BiH postane 31.članica NATO-a odmah poslije prijema Makedonija u tu Alijansu. Značajan pozitivan impuls svim tim naporima daje i Bugarsko predsjedavanje EU od 1.januara 2018.godine i angažman bugarskog premijera Boyka Borisova.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da je podrška demokratskim političarima Zapadnog Balkana od strane EU ključna za rješenje krize na Zapadnom Balkanu. EU ima ogromnu odgovornost, jer je često podržavala pogrešne političare u regionu, koji   rade protiv sigurnosti i mira na Zapadnom Balkanu i EU. Potrebno je podržati političare bez hipoteka prošlosti, koji su spremni da se uhvate u koštac sa nacionalističkim, šovinističkim, kriminalnim, (pro)fašističkim i autokratskim režimima i politikama u svojim državama i na Zapadnom Balkanu.

Motivirati pasivne birače

Upravo navedeni razlozi iziskuju nužne promjene u BiH za čije provođenje je potrebno "buđenje“ pasivnih birača. Potrebni su značajni napori, da se pokuša "probuditi“ oko 50 posto pasivnih građana BiH, koji ne izlaze na izbore. Ta činjenica govori, da na rezultate izbora u BiH ne odlučuju oni koji na njih izlaze nego oni koji na njih ne izlaze. Tako bi se stvorila prilika, da "probuđeni“ birači daju svoj glas za ugledne i nekompromitirane pojedince. U političkom životu u BiH je učešće većeg broja omladine i žena u politici svedeno na minimum. Političke strukture stvaraju barijere za  bavljenje politikom svima onima, koji nisu pod njihovim neposrednim ili posrednim nadzorom.

Istraživanje javnog mnijenja

Međunarodni institut IFIMES je u periodu 08. do 18. aprila 2018.godine sproveo istraživanje javnog mnijenja metodom terenskog dubinskog intervjua na teritoriji Bosne i Hercegovine (entitet Federacija BiH i entitet Republika Srpska). Standardna devijacija +/-3. Kontrola na 10 posto uzorka. Stopa pouzdanosti 95 posto.

Uzorak je slučajan troetapni i obuhvata 1411 anketiranih osoba u oba entiteta, punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine oba spola. U anketi nisu htjela učestvovati 84 slučajno izabrana ispitanika, 49 nije odgovaralo određenom uzorku. Demografski podaci su od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Struktura je približno usklađena ispitanicima iz urbanih i neurbanih sredina. Etnička, spolna, starosna, socijalna i obrazovna struktura anketiranih približno odgovara strukturi stanovništva Bosne i Hercegovine na osnovu podataka Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Istraživanjem javnog mnijenja nije obuhvaćena teritorija Brčko Distrikta BiH i dijaspora. Izdvajamo odgovore na najvažnija i najzanimljivija pitanja.

1. Da li podržavate ulazak Bosne i Hercegovine u EU?

-         DA                         72%

-         NE                         13%

-         NEMAM STAV        15% 

 2. Da li podržavate ulazak Bosne i Hercegovine u NATO?

-         DA                         69%

-         NE                         26%

-         NEMAM STAV          5%

 3. Da li Republiku Srbiju smatrate prijateljskom zemljom?

-         DA                         41%

-         NE                         39%

-         NEMAM STAV        20%

4. Da li je, prema vašem mišljenju, prilikom izbora političkih predstavnika važniji ugled pojedinog kandidat/tkinje ili njegova/njena pripadnost političkoj stranci, koja ga/je kandidira?

 

-         POJEDINAC                                                           56,5%

-         POLITIČKA STRANKA                                           16,0%

-         POJEDINAC I POLITIČKA STRANKA                     22,6%

-         NE ZNAM                                                                  4,9%

5. Koliko su za vas bitna nastojanja za zaštitu nacionalnih interesa kod političkih predstavnika?

- VRLO BITNA                   49,7%

- BITNA                             22,3%

- NEBITNA                         11,7%

- NE ZNAM                         16,3%

 6. Kako ocjenjujete djelovanje i rad Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

 

-         POZITIVNO                        38%

-         NEGATIVNO                       49%

-         NEMAM STAV                     13%

 7. Kako ocjenjujete rad i djelovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

 

-         POZITIVNO                         52%

-         NEGATIVNO                        29%

-         NEMAM STAV                      19%

 8. Koga biste podržali kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz redova Bošnjaka između navedenih kandidata?

 

-         Safet Softić                         10%

-         Šefik Džaferović                  15 %

-         Denis Zvizdić                       62%

-         Adil Osmanović                   13%

9. Koga biste podržali kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz redova Hrvata između navedenih kandidata?

-         Dragan Čović                 39%

-         Željko Komšić                61%

10. Koga biste podržali kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz redova Srba između navedenih kandidata?

-         Mladen Ivanić                         49%

-         Milorad Dodik                          51 %