Izbori u Francuskoj: Zatvorena birališta, Macronu najviše glasova

Home

Izbori u Francuskoj: Zatvorena birališta, Macronu najviše glasova


Vlada je mobilizirala 50.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi štitili birače, u prvom krugu 11 kandidata.

Kako pokazuju izlazne ankete, kandidat centra Emmanuel Macron osvojio je najviše glasova na današnjim predsjedničkim izborima u Francuskoj, no ne zna se sa kim će se takmičiti u drugom krugu 7. maja, javljaju belgijski mediji.

Birališta su zatvorena u 20 sati.

Francuskim zakonima je zabranjeno objavljivanje izlaznih anketa i nezvaničnih rezultata, no belgijski list La Libre, pozivajući se na neimenovane izbore u izbornom procesu, objavio je kako je Macron osvojio 24 posto glasova. Drugo mjesto dijele Marine Le Pen i Francois Fillon sa po 21 posto glasova, dok je četvrti Jean-Luc Melenchon sa 19 posto glasova.

Prema javnom belgijskom servisu RTBF, Macron je osvojio 23 posto glasova, druga je Le Pen (22,5), Fillon je treći sa 20 procenata glasova.

Ankete su pokazivale kako će odziv biti malen, kao i kako je puno birača neodlučno.

Na izborima se takmičilo 11 kandidata, a četvero ih ima šanse za prolazak u drugi krug 7. maja.

Većina anketa davala je malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred liderkom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

 

Jake mjere sigurnosti

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male šanse jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Konzervativni kandidat Fillon glasao je tokom prijepodneva u Parizu strpljivo čekajući na red za glasanje na biračkom mjestu zajedno s brojnim biračima.

Kandidat centra Macron glasao je zajedno sa suprugom Brigitte u Le Touquetu, ljetovalištu sjeverno od Pariza, u istoj zgradi u kojoj se par skoro prije deset godina vjenčao. Potom se pozdravio s biračima koji su mu zaželjeli uspjeh na izborima. 

Čelnica ekstremne desnice Le Pen glasala je u Henin-Beaumontu na sjeveru države, nekadašnjem rudarskom gradu koji je sada uporište njene Nacionalne fronte.

Vlada Francuske mobilizirala je više od 50.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi štitili birače, a mobilizirano je i 7.000 vojnika.

Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, što je gotovo izvjesno, drugi krug predsjedničkih izbora bit će održan 7. maja i birači će birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj pravo glasa ima približno 47 miliona registriranih glasača. Izbori će biti održani pod visokim sigurnosnim mjerama, a glasanje će biti obavljeno na 69.245 mjesta. Biračka mjesta su otvorena u 8:00 sati, a bit će zatvorena u 20:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Očekuje se kako bi zvanični rezultati trebali biti objavljeni do 26. aprila.

Pobjednik predsjedničkih izbora će 14. maja preuzeti dužnost od trenutnog predsjednika Francoisa Hollanda.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 23/04/2017 - 19:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top