Izetbegović pisao Tužilaštvu BiH: Dodik je zloupotrijebio položaj predsjednika RS-a

Home

Izetbegović pisao Tužilaštvu BiH: Dodik je zloupotrijebio položaj predsjednika RS-a


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je pismo vršiteljici dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordani Tadić u povodu antidejtonske izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o "okupaciji Drine".

Izetbegović je naveo da je 7. jula 2017. godine, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao je: 

„Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način...“. 

On je dodao da je navedenu izjavu Milorada Dodika zabilježio veliki broj medija i ona je postala dostupna najširoj javnosti u Bosni i Hercegovini. 

"Radi se o najopasnijoj izjavi jednog visokorangiranog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma do danas, koja predstavlja direktan udar na Aneks VII Daytonskog mirovnog sporazuma te na odredbe iz člana II Ustava BiH vezane za nediskriminaciju i izbjeglice i raseljena lica", napisao je Izetbegović.

Dodao je da iz navedene izjave Milorada Dodika nedvosmisleno proizlazi da on smatra da su Bošnjaci do 1992. godine bili okupatori na Drini, pa ih je valjda zbog toga trebalo protjerati iz njihovih vjekovnih domova i nad njima počiniti ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, te da njihovo Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovano pravo na povratak predstavlja "ponovnu okupaciju" tog dijela Bosne i Hercegovine, koju treba spriječiti. 

"Zloupotrijebivši svoj položaj predsjednika entiteta Republika Srpska, koji ga obavezuje da brine o pravima svih konstitutivnih naroda i građana, Milorad Dodik je navedenom izjavom javno izazvao i raspirio nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima. Drugačije nije moguće razumjeti njegovu tvrdnju da su Bošnjaci, kao konstitutivni narod, okupatori tog dijela Bosne i Hercegovine. Iz ovoga proizlaze osnovi sumnje da je Milorad Dodik, kao predsjednik entiteta Republika Srpska, počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine", napisao je Izetbegović. 

Ističe da navedena izjava Milorada Dodika predstavlja ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni.

Iz toga proizlaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, preduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i krivično djelo sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih lica iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. 

"Očekujem da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine postupi u skladu s članom 35. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, te da me obavijestite o Vašoj odluci", zaključio je Izetbegović.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 17/07/2017 - 13:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top