Izetbegović tražio od OHR-a, PIC-a i Tužilaštva BiH da sankcionišu Dodika

Home

Izetbegović tražio od OHR-a, PIC-a i Tužilaštva BiH da sankcionišu Dodika


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije u povodu antidejtonske i antiustavne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o "okupaciji Drine" i koraka koji su preduzeti u vezi s tim. Izetbegović je govorio i o posljednjim prijetnje terorističke organizacije IDIL bh. imamima.

Komentarišući nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o "okupaciji" Drine koje je dao u Bratuncu, Izetbegović je rekao da je riječ o najopasnijoj izjavi bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonska mirovnog sporazuma. 

On je rekao da je Dodik počinio krivično djelo i da se on obratio OHR-u, PIC-u i Tužilaštvu BiH od kojih je tražio da sankcionišu ovakvo ponašanje predsjednika RS-a.

U posljednjem izdanju IDIL-ovog magazina Rumiyah (Rim) na ovdašnjim jezicima objavljena je fotografija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, njegovog zamjenika Huseina ef. Smajića, kao i muftija IZBiH, koje opisuju kao "murteddske (otpadnici od islama) vođe neislamske zajednice", te se naglašava da je "ubijanje mrutedda draže i preče od ubijanja pravih kafira".

Izetbegović je rekao da su prijetnje uputili odmetnici iz BiH koji se nalaze na ratištu u Siriji i da je Islamska zajednica BiH prva na meti ekstremista jer se odupire pogrešnom tumačenju islama. 

Izetbegović je pozvao sve nadležne institucije da ne podcjenjuju prijetnje i da daju podršku vjerskim liderima. 

On se osvrnuo i na pritiske bh. političara na OSA-u ističući kako je cilj ove kampanje uplitanje u rad agencije jer se ona bavi kriminalom političara. On dodaje da je cilj napada i udar na državne institucije. 

Na novinarsko pitanje o navodima Dragana Čovića da je Izborni zakon BiH koji je uputio HNS zapravo prijedlog SDA, Izetbegović je rekao da to nije korektno jer ono što predlaže HDZ nema nikakve veze sa SDA.

 

(Izvor: Klix)

Objavio: Pon, 17/07/2017 - 11:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top