fbpx Izetbegović u Bihaću: Kažu mi da ne govorim narodu da je dobro, a ja govorim da je bolje (FOTO)

Izetbegović u Bihaću: Kažu mi da ne govorim narodu da je dobro, a ja govorim da je bolje (FOTO)

Home

Izetbegović u Bihaću: Kažu mi da ne govorim narodu da je dobro, a ja govorim da je bolje (FOTO)


Na samom početku svog obraćanja, Izetbegović se osvrnuo na glavne političke aktere u BiH, u prvom redu Milorada Dodika, za kojeg je rekao da tvrdi da može podijeliti BiH, pa onda odlaže referendum.

"Evo jučer je rekao kako sljedeće godine neće biti referenduma. No, on to uporno ponavlja i radi na tome. Ili, u najmanju ruku, on bi vratio Dejtonski sporazum na početak ili, kako on kaže, na 'izvorni Dejton'", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, to bi značilo da će se ponovo podijeliti Oružane snage, Obavještajna služba, vratiti 60 institucija koje su uz pomoć 'jakih' visokih predstavnika formirali u posljednjih 20 godina. 

O Dodiku: Nema ga više u DKP mreži, u SIPA-i, OSA-i, a ima na crnoj listi State Departmenta


"Kad sam ga vidio prije 2-3 mjeseca u Mostaru, prigovorio mi je pred čitavim društvom, u kojem je bio premijer Hrvatske, Vučić iz Srbije, a ja sam bio jedini musliman među njih deset. Rekao mi je: 'Vi Bošnjaci ste spretno koristili međunarodnu zajednicu u svojim ciljevima slabljenja entiteta i jačanja države'. Rekao sam mu: 'Jesmo, gospodine Dodik. Vi ste koristili tenkove. Svako se služio onim čime se mogao poslužiti i mi ćemo i dalje to činiti'", istakao je predsjednik SDA. 

On je za Dodika rekao da je iscrpljivao BiH, zamarao je i slabio je, no i da su oni iscrpljivali njega i slabili ga.

"I nema ga više na državnom nivou u vlasti, nema ga u DKP mreži, u SIPA-i, OSA-i. Neka sada plaća 30 miliona godišnje na tamo neke lobiste po Americi, jer nema svojih ambasadora. S druge strane, ima ga na crnoj listi State Departmenta, tako da, ako je iscrpljivao BiH, Boga mi je nije iscrpio", kazao je Izetbegović, dodavši da je "budžet RS-a pred kolapsom", te da je sve to "donijela Dodikova politika udaranja šakom po stolu, guranja prsta američkom ambasador i vrijeđanja OHR-a".

Za HDZBiH Izetbegović je istakao da vodi nejasnu politiku i da to radi već 20 godina. Rekao je da Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima i da se problemi Hrvata ne mogu se rješavati u Banjoj Luci, već u Sarajevu i Mostaru.

O HDZ-u: Nema dvije škole pod jednim krovom niti dvije televizije pod jednim krovom


"Džaba odlaze u Banju Luku pa se dogovaraju protiv Ustavnog suda BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da se Hrvati vrate jednoj realnoj politici i sa Bošnjacima dogovore stabilizaciju prilika u ovoj zemlji, a ne da nam neke federalizacije proturaju preko Evropskog parlamenta, da traju neke inicijative o trećem entitetu, da sami šalju izborne zakone bez dogovora sa nama, da nas ostave na cjedilu kada je u pitanju Mostar. To im ne može donijeti nikakav rezultat, jer mi, sigurno, na nikakve nove podjele nećemo pristati. Neće biti cijepanja BiH, novih entiteta, neće dobiti dvije škole pod jednim krovom, neće dobiti dvije televizije pod jednim krovom, neće dobiti dva Mostara pod jednim krovom“, poručio je Izetbegović.

bihacZa saradnju sa SBB-om je kazao da su jednu godinu imali političku idilu te da je dobro išlo. Prestalo je, po njegovim riječima, jer je SBB na posljednjim izborima prepolovio rezultat.

"Gospodin Radončić je zaključio da mu se ne isplati biti konstruktivan, pa se vratio tome da bude destruktivan i ponovo lansira sve one stare spinove i neistine, tako da naš narod svakog jutra dobija otrov u njegovim novinama", rekao je lider SDA.

Sa SBB-om nastaviti koaliciju, sa Radončićem više nikada


Uprkos tome, on je najavio da će SDA nastaviti koaliciju sa SBB-om, jer u njemu ima "dobrih ministara, parlamentaraca i dobrih ljudi".

"Nažalost, sa Radončićem ne vjerujemo da ćemo ikada više moći nastaviti, jer bez obzira šta je govorio za mene, moju porodicu i SDA, jednu stvar nije smio reći. Rekao je da su Bošnjaci prije 25 godina počeli rat. Takvu hipoteku nam ne smije staviti. Čovjek sa takvim moralnim vrijednostima i svim konfliktima koje je u posljednjih 20 godina napravio ne može biti koalicioni partner, niti član Predsjedništva, niti bilo šta što je sebi zacrtao. Kada ja završim ovaj mandat, Bošnjake mora predstavljati čovjek koji liči na njih i njihove vrijednosti, a ne onaj koji će ih optužiti da su počeli rat, kao što to radi Radončić", istakao je Izetbegović.

bihacOn je naglasio da se u nedostatku pravih argumenata na SDA napada "neistinama, spinovima i preuveličavanjem sitnih grešaka".

"Pravih argumenata, ustvari, nema. Tvrde, naprimjer, da je SDA dala Čoviću sve. Kada ih pitate šta je to sve, onda ne znaju reći šta je to Čović dobio što mu ne pripada. Ili kada nezavisni načelnik Bugojna Ajkunić potpiše pristupnicu SDA u mom kabinetu, onda kažu kako zloupotrebljavam kabinet, kako nisam otišao u SDA da on potpiše. To su stvari koje se nikada nisu problematizirale i koje nigdje na svijetu nisu problem. Time što smo popravili trotoar ispred Predsjedništva, bavili su se pola godine. Da ga nismo popravili, rekli bi: 'Ovi sebi ne znaju ni trotoar popraviti'", kazao je Izetbegović.

Izetbegović: Govore mi da ne govorim narodu da je dobro


Uprkos svim problemima sa kojima se BiH suočava, kako je dalje nastavio, uspijeva se održati stabilnost u zemlji i omogućiti procesi koji vode ekonomskom oporavku BiH.

"Svi ekonomski pokazatelji su porasli. Nisu to neki spektakularni uspjesi, ali sve ide naprijed i to će tek da dobija svoju brzinu, a za reformski i proces EU integracija dobili smo i čestitke Brisela. Bruto domaći proizvod, pokrivenost uvoza izvozom, kao i ostali ekonomski parametri su u porastu. Rastu prihodi od indirektnih prihoda, devizna štednja je povećana i na rekordnom je nivou, ali i depoziti građana. Porast direktnih poreza u FBiH iznosi 10 posto, a raste i broj zaposlenih u FBiH, oko 1.200 mjesečno u realnom sektoru. Na ovaj način predizborno obećanje od 100.000 radnih mjesta za sljedećih 10 godina pokazalo se realnim, ali i nedovoljno ambicioznim. Ako želimo zadržati mlade ljude u BiH, moramo proces zapošljavanja dodatno ubrzati", rekao je Izetbegović.

Kako je naglasio, nekad ga upozoravaju da ne nabraja prethodne stvari i parametre.

"Nemoj, kažu, govoriti narodu da mu je dobro. Ja narodu i ne govorim da mu je dobro. Ja samo govorim da je bolje, da smo se pokrenuli i da se konačno vidi svjetlo na kraju tunela", poručio je Izetbegović.

Akcize ponovo u proceduri čim se sakupi većina


Na kraju, Izetbegović je kazao da se od Zakona o akcizama neće odustati te da će se vratiti u parlamentarnu proceduru čim se sakupi dovoljan broj glasova parlamentaraca.

"Krediti od akciza su sa grejs periodom od pet godina i ne idu uopće u budžete, već direktno na račune javnih preduzeća koja se bave izgradnjom cesta. Najveći dobitnik od akciza je trebala biti Krajina. Svi ti projekti o kojima decenijama pričamo, obilaznice, spajanje sa Cazinom, Kladušom, da do Sarajeva ne putujete pet sati lošom cestom, već tri sata dobrom cestom. Sve se to trebalo desiti. No dvojica krajiških parlamentaraca su, između ostalih, iz politikantskih razloga to zaustavila. Jedan od njih je iz SDA i još trojica su iz SDA. Time su završili svoje sukobljavanje koje imaju sa rukovodstvom SDA. To traje dvije godine, odnosno od trenutka kada nisu izabrani da budu ministri i ispunili svoje ambicije. Oni mogu biti opozicija meni, ali ne mogu biti opozicija narodu i ovoj državi i mi smo sa njima završili. Vrijeme popuštanja pred drskošću i sebičnošću pojedinih članova stranke je iza nas. SDA će u budućnosti sankcionisati svakog ko bude nastupao protiv rukovodstva, nanosio štetu ugledu stranke i interesima države", rekao je na kraju Izetbegović.

 

(Izvor: Klix.ba)

Topic
Objavio: Čet, 29/06/2017 - 23:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top