Izetbegović: Važna uloga Jevreja u razvoju modernog bh. društva

Home

Izetbegović: Važna uloga Jevreja u razvoju modernog bh. društva


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske jevrejske organizacije (WJRO) o problemu restitucije jevrejske imovine u BiH.

Predstavnici WJRO, na čelu s Robertom Blochom, informirali su Izetbegovića o aktivnostima koje poduzimaju na vraćanju imovine koja je jevrejskom narodu u BiH oduzeta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bloch je zahvalio za pomoć koja je pružena Jevrejima za vrijeme ratnih pogroma, ističući da su 53 osobe u BiH proglašene „pravednicima među narodima“.

Izetbegović je ukazao na važnu ulogu Jevreja u razvoju modernog bh. društva.

– Cijenimo sve ono što su jevrejske porodice napravile za BiH – istakao je, te dodao da će dati punu podršku rješavanju pitanja restitucije.

Izetbegović je na kraju ukazao na značajnu i pozitivnu ulogu Jevrejske zajednice u BiH, koja će u njemu uvijek imati aktivnog sagovornika.

Pored Roberta Blocha, sastanku su prisustvovali Ivan Čerešnješ i David Feinman, predstavnici WJRO-a, te ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, saopćeno je iz Press službe Predsjedništva BiH.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Wed, 24/05/2017 - 18:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top