Izetbegović: Vučić govori o miru, ali se naoružava

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović upozorio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori o miru, a istovremeno se naoružava.

"On je 'progledao' nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje sa Bošnjacima i za jedinstvenu BiH, ali prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja [Miloradu] Dodiku koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje", rekao je Izetbegović u intervjuu portalu Klix.

Prema njegovom mišljenju, "Vučić je očigledno u procjepu".

"Mislim da pokušava jakim rječima zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu", dodaje Izetbegović, koji trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

'Došlo je vrijeme da se na Kosovu povuku potezi'

Navodi i kako je, kad je u pitanju rješenje kosovske krize, "očigledno došlo vrijeme da se povuku potezi".

"I ako Aleksandar Vučić zaista povuče odlučan potez, ako presječe kosovski čvor, morat ćemo mu priznati da ima hrabrosti. Status quo umara Srbiju, koči je na njenom evropskom putu, ali teško je biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Nisam uvjeren da će Vučić biti spreman na to. Možda se pronađe neko prelazno rješenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sami prijem Srbije i Kosova u EU", navodi.

Smatra i kako bi "eventualna razmjena teritorija, odnosno promjena granica unutar Srbije, otvorila apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru".

Čovićeva predizborna taktika

"Ni jedno niti drugo nije moguće ostvariti, ali nas može uvući u duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod. Jedini princip na koji se separatisti mogu osloniti je etnička dominacija, retrogradan i necivilizacijski princip, utemeljen na zločinu i etničkom čišćenju. Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument jer manje od polovine preostalog hrvatskog puka u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba", smatra Izetbegović.

Osvrnuo se i na "plan B", o kojem govori njegov kolega u Predsjedništvu BiH Dragan Čović, navodeći kako je to [po Čoviću] "ustvari plan stabilizacije BiH i ubrzanja reformskih i euroatlantskih trendova".

"Napisao je i otvoreno pismo Bošnjacima u kojem je priznao da je bilo 'obostranih grešaka'. Možda je sve ovo samo predizborna taktika sa ciljem demobilizacije Bošnjaka koji bi, isprovocirani Čovićevim ponašanjem u proteklom mandatu, mogli glasati za [Željka] Komšića, ali uvjeren sam da hrvatskim političarima, na kraju krajeva, nema drugog puta do pomirenja, istinske i strateške saradnje s Bošnjacima", kaže Izetbegović.

Dodik će 'nastaviti provokacije'

Kad je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u pitanju, Izetbegović očekuje da će "nastaviti provokacije, podrivanje države i dokazivanje da je ona disfunkcionalna, štetna po Srbe u BiH".

"Ukoliko bude imao prešutnu podršku Čovića i Srbije da ispita granice i mogućnosti destabilizacije BiH, napravit će nam najtežu postdejtonsku krizu. Scenarije i razvoj takve krize neću dalje analizirati, jer tad je sve moguće i ništa nije sigurno osim dviju stvari: prva je da će Bosnu i Hercegovinu napustiti nove stotine hiljada mladih ljudi, a druga je da Bošnjaci nikada neće pristati na podjelu zemlje, na to da Srebrenica, Tomašica i Kozarac budu van BiH, a da državna granica ne bude na Drini, već na ulazu u Sarajevo. Ni po koju cijenu", poručuje Izetbegović.

No, i poziva da se pričekaju rezultati izbora, jer će se uskoro znati sastav Predsjedništva BiH, uz napomenu kako "Komšić i [Mladen] Ivanić imaju dobre šanse" i da su "obojica do sada pobjeđivali".