Dodik: Kao član Predsjedništva BiH uopće se neću kretati po FBiH

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik poručio je kako se uopće u zvaničnom smislu neće kretati po entitetu FBiH ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

"Kao član Predsjedništva uopće se neću kretati po Federaciji u zvaničnom smislu, odlaziti na neke sastanke po FBiH i glumiti tamo nekoga. Ja sam srpski član Predsjedništva i moja bazična odgovornost je RS i srpski narod", kazao je Dodik. 

On je u intervjuu za Srpskainfo rekao i da u Predsjedništvo BiH ide da ojača Republiku Srpsku te da nema namjeru praviti nikakve destabilizacije u Federaciji BiH.

Predsjednik manjeg bh. entiteta rekao je i kako nisu tačne spekulacije da će pod pritiskom međunarodne zajednice odustati od pozicije člana Predsjedništva BiH sve i da pobijedi na izborima. 

"Ja sam pod pritiskom međunarodne zajednice i sada pa nisam odustao. To su spekulacije i floskule koje se koriste duže vrijeme. Idem tamo da ojačam RS", kazao je Dodik.

Dodik je upitan koliko je realna njegova izjava da Srbija i RS u ovom vijeku budu ujedinjeni.

"Hoću da se zna i volio bih da to bude vlasništvo svih Srba, upravo ideja da kažemo – da, naravno mi smo svjesni da nema ovdje nasilja i ratova, ali imamo naš kapacitet koji govori da je državno jedinstvo RS i Srbije ostvarivo u narednim decenijama i da to treba da bude stvar političkih procesa, bez ijedne ljudske žrtve. Vjerujem da će politički procesi koji traju upravo dovesti do toga. Osvrnite se na Povelju UN koja ističe pravo naroda na samoopredjeljenje. Ako je neko narod – ima pravo na samoopredjeljenje. Ako su to imali Hrvati, Slovenci, Crnogorci ili ako danas, bez obzira na to što se tome protivimo, Kosovu daju takvo pravo, zašto mi nemamo to pravo", pita se Dodik.

Što se tiče poređenja Kosova i RS-a odnosno pristupa da bi problem Kosova trebalo vezati za problem RS-a, Dodik je rekao da je to pričao prije bilo koga. 

"Živjet ćemo mi u BiH, nećemo ratovati, ali budite sigurni da svaki dan radimo na tome da jednog dana budemo zajednička država. Savez RS-a i Srbije je jedino što ovdje nije iluzija", rekao je Dodik. 

Predsjednik RS-a kazao je da će kao člana Predsjedništva BiH pozvati predsjednika Rusije Vladmira Putina u Banja Luku.

"To bi bila moja želja. Naravno, ne treba se igrati sa tim, to su ozbiljne stvari. Putin ne ide slučajno bilo gdje. Gradimo sada srpsko-ruski centar. Na polaganje kamena temeljca doći će neko iz vrha ruske politike, a naša ambicija je kada to završimo za godinu-dvije dana, da na osveštenju bude i sam ruski predsjednik. Mislim da je to dovoljan razlog koji on ne bi mogao zaobići. A, da dolazi u BiH – za to nisam baš zainteresovan", kazao je Dodik.