Izrael i Palestina dogovorili prekid vatre

sa

zrael i palestinski militanti dogovorili su prekid vatre u Gazi od danas navečer na prijedlog Egipta, objavili su izvori, nakon što je Izrael gađao palestinske ciljeve tokom vikenda, natjeravši militante da gađaju njegove gradove raketama većeg dometa. 

Egipatski sigurnosni izvor rekao je da se Izrael složio s prekidom vatre. On bi navodno trebao stupiti na snagu u 19:00 po GMT-u. Kairo još uvijek čeka palestinski odgovor. “Izraelska strana prihvatila je prekid vatre”, rekao je egipatski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, ali nije dao nikakve precizne vremenske okvire tog prekida vatre.

Prekid vatre postignut je uz posredništvo Kaira, prve arapske zemlje koja je s Izraelom potpisala mir 1979. U međuvremenu nastavlja se najjači sukob između Islamskog džihada i Izraela od kratkog rata prošle godine. Rasplamsavanje sukoba koje podsjeća na uvod u prethodne ratove u Gazi, zabrinulo je svjetske sile.

Međutim, relativno je obuzdano jer je Hamas, vladajuća islamistička grupa u Pojasu Gaze i moćnija sila od Islamskog džihada kojeg podupire Iran, dosad ostao izvan sukoba. Dužnosnici u Gazi rekli su da je u izraelskim napadima koji traju od petka poginuo 31 Palestinac, od kojih su najmanje trećina civili  među kojima ima i djece.

“Preventivni rat”

Izraelske vlasti osporavaju ovaj broj i tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo jučer navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

Rakete iz Gaze paralizirale su veći dio južnog Izraela i poslale stanovnike u gradovima uključujući Tel Aviv i Ashkelon u skloništa. U nedjelju ujutro, Islamski džihad proširio je svoje napade kako bi pucao prema Jeruzalemu u osveti za noćno ubistvo svog zapovjednika u južnoj Gazi, drugog takvog visokog oficira kojeg je izgubio u borbama.

Izrael tvrdi da od početka svoje operacije u petak gađa objekte Islamskog džihada, čijih je 15 boraca ubijeno. Tvrdi da protiv njih vodi “preventivni rat”. Palestinska grupa uzvraća raketiranjem izraelskog područja, a većinu raketa presreće izraelski proturaketni štit. 

Ovo je najgori sukob židovske države i oružanih grupa u Gazi od rata u maju 2021. u kojemu je u 11 dana poginulo 260 ljudi na palestinskoj strani  i 14 na izraelskoj. Židovska država od 2007. drži pod blokadom Pojas Gaze, teritorij s 2,3 miliona stanovnika kojim upravljaju islamisti Hamasa.