Izrael održao vojne vježbe uslijed tenzija sa Iranom

.
Desetine borbenih aviona i ratnih brodova održali su vojne vježbe na Crvenom moru, saopćila je danas izraelska vojska.

Vježba se održala uslijed napetosti zbog zaustavljenih napora da se oživi sporazum koji bi trebao osigurati da Iran ne može razviti nuklearno oružje.

Izrael se odlučno protivi nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i obećao je da će učiniti sve što je potrebno da spriječi Iran da dobije nuklearnu bombu.

"Mi se kontinuirano pripremamo i obučavamo za mnoge scenarije, uključujući prijetnje iz Irana", navedeno je u saopštenju izraelske vojske.

Desetine borbenih aviona izraelskog ratnog zrakoplovstva izvele su zračne vježbe iznad Sredozemnog mora kako bi uvježbale let na daljinu i gađanje udaljenih ciljeva, prenosi France24. Vojne letjelice su simulirale i punjenje goriva u zraku.

Vježba je izvedena kao dio veće vježbe "Vatrene kočije" koja je trebala biti održana u maju 2021. godine na osnovu scenarija sukoba sa Palestincima, ali je odgođena 11-dnevnim ratom sa Hamasom.

Izraelska vojska je danas saopćila da je njeno osoblje izvršilo "složenu i dugotrajnu vježbu obuke u Crvenom moru".

Prošle sedmice je Međunarodna agencija UN-a za atomsku energiju saopćila da je procijenila da su iranske zalihe obogaćenog uranijuma porasle na više od 18 puta od granice propisane sporazumom.