Izrael tvrdi da je pronašao lijek protiv koronavirusa

.
U izraelskoj bolnici Ichilov uspješno je okončana Faza 1 testiranja inovativnog lijeka protiv koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Lijek pod nazivom EXO-CD24 primjenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida tzv. citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2.

 

Citokinska oluja je po život opasni sistemski upalni proces koji ima za posljedicu pretjeranu reakciju imunološkog sistema tijela, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

 

Od 30 pacijenata koji su bili u umjerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3-5 dana. Posljednji pacijent se također oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

 

Virus COVID-19 izaziva simptome u dvije ključne faze. Prva faza izaziva simptome slične gripi i ne zahtijeva određeno liječenje. Druga faza se javlja kod 5-7 posto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakterizira je prekomjerna aktivnost imunološkog sistema.

 

Do sada se, uprkos beskrajnim naporima, nijedan lijek nije pokazao efikasnim u liječenju koronavirusa, navodi se u saopćenju.

 

"Čak i ako vakcine odrade svoj dio zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način s nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lijek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest mjeseci od trenutka kada smo napravili koncept za lijek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi", rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih bolničkih ljekara i istraživača koji je radio na ovom lijeku.

 

EXO-CD24 je inovativan lijek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru Sourasky u Tel Avivu. Lijek je namijenjen pacijentima u umjerenom do kritičnom stanju, kako bi se spriječilo njihovo pogoršanje u teže stanje.