Izraelska policija ispituje Netanyahua

Policija od jutros ispituje premijera Izraela Benjamina Netanyahua i njegovu suprugu Saru kao osumnjičene u slučaju u vezi s izraelskim telekomunikacijskim divom, prenose izraelski mediji.

Oni će prvi put biti suočeni s izjavama Netanyahuovog bivšeg suradnika Nira Hefetza, koji je pristao biti državni svjedok i svjedočiti protiv njih, javlja Haaretz.

Benjamina i Saru Netanyahu ispituju simultano: njega u rezidenciji premijera u Jeruzalemu, a nju u sjedištu specijalne policijske postrojbe Lahav 433.

I njihov sin Yair bit će ispitan, i to prvi put, navodno, zbog svjedočenja Hefetza po kojemu je mlađi Netanyahu tražio da se o njemu povoljno izvještava na novinskom portalu koji pripada telekomunikacijskoj kompaniji, svjestan koristi koje joj njegov otac osigurava.

"Slučaj 4000", kako je nazvan, fokusiran je na sumnje da je Netanyahu nastojao ishoditi usvajanje propisa od kojih kompanija Bezeq ima koristi da bi se na spomenutom portalu povoljno izvještavalo o njegovoj obitelji. Izraelski mediji navode da će obitelj Netanyahu čuti i vidjeti izjave državnog svjedoka.

Tužilac odlučuje o optužnicama

Tužiteljstvo procjenjuje da je vrijednost koristi za kompaniju Bezeq bila 290 milijuna dolara.

Izraelska je policija nedavno preporučila podizanje optužnice protiv Netanyahua u dvama drugim slučajevima sumnji na korupciju, odnosno da je primao skupe darove od dvaju milijardera i dogovarao se s vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljnije izvještava o njemu u zamjenu za smanjenje utjecaja konkurentskog dnevnika.

Netanyahu je više puta porekao da je bilo što loše učinio, tvrdeći da je policija organizirala "lov na vještice" protiv njega, a da ga mediji pokušavaju srušiti.

Vrhovni izraelski tužitelj Avichai Mandelblit odlučuje hoće li prihvati preporuku policije.

Izvor: Agencije