Izraelska vojska ubila još tri Palestinca, a ranila stotine

Brojka poginulih Palestinaca u posljednjih sedam dana popela se na 24, a mnogi ranjeni nalaze se u kritičnom stanju.

Izraelske snage usmrtile su najmanje trojicu i ranile više od 250 palestinskih prosvjednika na granici Pojasa Gaze i Izraela gdje su se tisuće ljudi okupile na obnovljenim prosvjedima, potvrdili su palestinski liječnici.

Time se brojka poginulih u posljednjih tjedan dana popela na 24, a mnogi ranjeni nalaze se u kritičnom stanju, priopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Na prosvjedima, za koje su najavili da će trajati šest tjedana, Palestinci traže pravo na povratak pošto su stotine tisuća njih protjerani sa svoje zemlje ili su pobjegli pred ratom koji je buknuo nakon uspostave Izraela 1948.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze, javlja Reuters.

Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju "Nakbu" (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena država Izrael. 

 

Tenkovi i snajperi na granici

Izrael i Hamas pripremili su se prethodno za nove prosvjede i moguće sukobe duž granice Pojasa Gaze i Izraela.

Izraelski tenkovi i snajperisti zauzeli su u petak ujutro pozicije, a na jednom mjestu palestinski prosvjednici su zapalili nekoliko guma kraj granice.

Najavljeno je kako će aktivisti zapaliti tisuće starih guma kraj granične ograde ne bi li onemogućili izraelskim snajperistima da ih vide.

Zato je današnji prosvjed i nazvan "Petak starih guma".

Izrael optužuje Hamas da izvodi napade na granicu pod okriljem masovnih prosvjeda i upozorava da će spriječiti probijanje ograde po svaku cijenu.

Ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman upozorio je kako se prosvjednici koji prilaze ogradi dovode u životnu opasnost, što je naišlo na osudu organizacija za ljudska prava, koje tvrde da su takva pravila o pucanju - nezakonita.

Izraelska organizacija B'Tselem, koja se protivi okupaciji, apelirala je na vojnike da odbiju zapovijedi i ne pucaju na nenaoružane prosvjednike.