Izraelske snage ranile najmanje 40 Palestinaca tokom protesta u Gazi

Izraelske snage otvorile su vatru i ranile su najmanje 40 palestinskih demonstranata u petak, saopćili su palestinski medicinski radnici, dok se na hiljade demonstranata okupilo na granici pojasa Gaze s Izraelom i gurali su zapaljene gume kako bi pokrenuli drugu sedmicu protesta.

Dvadeset Palestinaca ubijeno je otkako su demonstracije u blizini teško utvrđene granice Izraela i pojasa Gaze počele 30. marta. Posljednja žrtva je Palestinac koji je danas preminuo u bolnici u Gazi od rana zadobijenih prvog dana protesta.

Petoro od današnjih 40 ranjenih u kritičnom je stanju, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi.

Palestinska šatorska naselja protežu se nekoliko stotina metara od granice dugačke 65 kilometara, ali su se grupe mladih ljudi primicale granici mnogo bliže, gurajući zapaljene gume i bacajući kamenice prema izraelskim vojnicima.

Demonstranti insistiraju na pravu na povratak na teritoriju koju sada čini Izrael izbjeglica i njihovih potomaka nakon rata iz 1948. kojim je praćeno stvaranje jevrejske države. Izbjeglice čine većinu od dva miliona stanovnika Gaze pod izraelskom blokadom kojom upravlja islamistički pokret Hamas, prenosi Reuters.