Jahači apokalipse

Home

Jahači apokalipse


Nogometni savez BiH je kao osinjak. Što ga jače udarate, oni sve agresivniji i opasniji po širu društvenu zajednicu. Ova bezprizorna legija potpunih anonimusa i partijskih pijuna iza sebe ima samo jedan jedini uspjeh – uspjeli su uništiti nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te uništiti i zatrti svako sjeme sportskog napretka u Bosni i Hercegovini.

Piše : Faruk Ajdinović

U kakvom nam je stanju država, a samim tim i pokušaji ozbiljnijeg bavljenja sportom u njoj dovoljno ilustrira činjenica da nam nogometnim savezom upravlja jedan livanjski policajac imena Ivan Perić. Ko je taj, što je taj, odakle je taj, ne zna niko, pa ni on sam. Ipak, i njega se nešto pita u cijeloj baladi. Nije samo Perić jedan od spornih članova Izvršnog odbora nogometnog saveza. Uzmimo za primjer Miroslava Ćorića, nekadašnjeg primjera HNK, osumnjičenog za utaju više stotina hiljada maraka. Za poslove obezbjeđenja je zadužen Ranko Cvijić. On je, ni manje ni više, direktor rudnika u Prijedoru, a poznat je postao po tome što je naredio da se razbije i u deset vragova pošalje ploča s imenima Bošnjaka koji netragom nestadoše u jamama prijedorskog rudnika u kojem stoluje Cvijić. Da ne nabrajam ostatak onih koji su digli ruke za propast bh. Nogometa, spomenut ću samo : Marjana Jelića koji je po nasljednom faktoru upao u savez, Suada Salihbašića, osumnjičenog da je preko tuzlanskog saveza oprao pare i pare, mešetara Živka Marjanca koji se bavi prodajom helikoptera u Afganistanu.

To su dakle samo neki od glavešina saveza koji su zaključili da je odbijanje statuta kojeg je predložila UEFA baš pametan potez.  Kad ih ovako nabrojite, postaje potpuno jasno zašto se jedan Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Josip Katalinski i drugi  ne žele naći čak ni u istoj prostoriji sa ovom ekipicom koji bi o nogometu trebali raspravljati jedino u pauzama između ručka i redovnih zatvorskih posjeta. Naravno, niko od njih fudbalske lopte nije vidio još od osmog razreda ( tu ubrajam samo one koji su do njega dobacili), ali koga to stvarno briga ?! Riječ je o sićušnim pijunima svojih stranaka koji po mišljenje idu u partijske centrale. Jedino što mogu na svoju ruku je dogovoriti transakcije bodova po principu zvanom  „1 za 1“ ili „3 za 3“ koji su pod pokroviteljstvom fudbalskog saveza BiH postali hit u nižem rangu takmičenja u entitetskim nogometnim ligama.  Sama činjenica da su se na dan neusvajanja statuta svi oni koji su glasali protiv njega razbježali ko bubašvabe ne želeći izaći pred lice onih kojima su uskratili rijetku radost, dovoljno zorno govori kakve mračne kreature obitavaju u našem savezu.

Komitet za normalizaciju je samo još jedan u nizu dokaza da FIFA i UEFA imaju beskrajno strpljenje s problemima u nogometu Bosne i Hercegovine, i da su spremni, ako treba i po cijenu vlastitog integriteta, rastjerati neradničku marvu koja godinama ubija nogomet u našoj zemlji. Samo imena ljudi koji će normalizirati nenormalni savez daju dovoljno razloga za optimizam. Ako ništa, ova suspenzija zbog koje smo postali predmet ismijavanja zemljama poput Salvadora i Svete Lucije, ima i tu svoju pozitivnu dimenziju. Konačno će se direktori kladionica, rudnika i zatvora, neprocesuirani premijeri, mešetari, šverceri i gazde birtija vratiti u polusvijet kome pripadaju, ostavljajući najvažniju sporednu stvar onima koji je stvarno vole.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:46

Facebook komentari

Back to top