Jaka bura razbuktala požar u Dalmaciji

Home

Jaka bura razbuktala požar u Dalmaciji


Zračne snage gase vatru kod Benkovca, a novi požar izbio je na Hvaru.

Veliki požar koji je u nedjelju navečer izbio kod Turnja u Zadarskoj županiji na hrvatskom Jadranu u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar Željko Šoša.

"Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još nema govora o saniranju rubova požarišta", rekao je Šoša agencija Hina.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima", prenosi Hina.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje.

"Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara", rekao je Šoša.

 

Požar na Hvaru

Više novih požara buknulo je u Dalmaciji u Hrvatskoj na području Zadarske županije, a najnovije je požarište kod Starigrada na Hvaru, gdje su u pomoć gasiteljima upućena dva kanadera i dva helikoptera.

Zračne snage tijekom dana nastavile su gasiti požarišta u okolici Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija.

Trenutačno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih zrakoplova, a na području Benkovca na gašenju požara je angažirano i više od 70 pripadnika kopnene vojske.

Zbog požara je za promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je Hrvatski autoklub, a zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu.

Vozačima se savjetuje da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom.

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri kanadera i četiri Air Tractora, a svoje će djelovanje, kažu u MORH-u, zračne snage preraspoređivati na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Tijekom nedjelje zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici sa Crnom Gorom kod Debelog Brijega, gdje su piloti Air Tractora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

U noći na ponedjeljak, vatrogasci su dežurali na požarima na Promini i Svilaji koji još nisu lokalizirani, a sinoć je gorjelo i kod vodotornja u Kistanju, doznaje se iz šibensko-kninskog Centra 112.

Na Promini je tijekom noći dežuralo 42 vatrogasaca sa devet vozila, a na Svilaji su noć provela četiri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila, prenosi Hina.

 

Pet požara ugašeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Pet požara koji su u nedjelju tijekom dana planuli na području Splitsko-dalmatinske županije lokalizirana su i ugašena, a u njima je izgorjelo više od 35 hektara niskog raslinja, šume i makije, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Požar koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u krugu tvornice plastičnih autodijelova u Dugom Ratu, istočno od Splita, brzom intervencijom tridesetak vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila stavljen je pod kontrolu, ali je u prijepodnevnim satima  nastavljeno izdimljavanje gustog dima, izvijestili su iz DVD-a Dugi Rat.

Najprije se zapalilo jedno vozilo, a zatim je vatra zahvatila obližnji otpad plastike i gume.

Budući da je puhao jak vjetar, vatra je izašla izvan kruga tvornice opožarivši oko 2,5 hektara trave, borove šume i nešto maslinika.

Vatrena stihija nije ugrozila stambene objekte i kuće jer su gasitelji brzo reagirali, ističu u DVD-u Dugi Rat.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Tagovi
Objavio: Pon, 21/08/2017 - 15:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top