Jako nevrijeme pogodilo područje Sanskog Mosta

Vodena bujica u Kijevu nosila je sve pred sobom, obarala i čupala stabla, ograde te poplavila nekoliko stambenih objekata.

Jako nevrijeme koje je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima zahvatilo šire područje općine Sanski Most uzrokovalo je velike materijalne štete, a najteže stanje bilo je na području Mjesne zajednice Kijevo, gdje su pričinjene znatne materijalne štete na stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama.

Vodena bujica u Kijevu nosila je sve pred sobom, obarala i čupala stabla, ograde te poplavila nekoliko stambenih objekata. Mještani kažu kako se iznenada stvorila ogromna količina vode, prava rijeka, koja je dospjela s okolnih brda i da je voda na pojedinim mjestima bila do metar visine. Bujica je sa sobom nosila zemlju i pjesak, a na više mjesta u značajnoj mjeri oštetila lokalne puteve koji prolaze kroz ovo selo. Polegla trava po kijevskim brdima ostala je kao trag kojim se kretala ogromna količina vode.

Vodena stihija prodrla je u stambene objekte, a iako se brzo i povukla pričinjena je materijalna šteta koju sada treba sanirati.

Uz poplavu, na području Kijeva padao je i led koji je uništio poljoprivredne kulture. Asimu Kumaliću, najvećem proizvođaču jagoda na području sanske općine, led je gotovo u potpunosti uništio zasade na površini od oko deset dunuma, a nastalu štetu procjenjuje na oko 50 hiljada maraka.

Mještani Kijeva ne pamte veću vremensku nepogodu, a svega par kilometara dalje u obližnjom naselju Tomina slično je bilo svega par dana ranije. Potvrda je to da globalne klimatske promjene nisu poštedile ni naše prostore.