Jandroković u Vatikanu o položaju Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u Vatikanu s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskupom Polom Ričardom Gallagherom. Razgovarali su o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca te položaju Hrvata u BiH.

Izdvojio bih to da smo još jednom potvrdili izvrsne odnose koji postoje između RH i Svete Stolice, kazao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s nadbiskupom Gallagherom. Zahvalio sam još jednom na svemu što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku od početka naše neovisnosti. To je bila jedna od prvih zemalja koja nas je priznala i pružali su pomoć tijekom Domovinskog rata, tijekom našeg ulaska u Europsku uniju, podsjetio je.

Ponovno je naglasio i da hrvatski narod želi da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svetim što je moguće prije te ponovio poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku.

Velik dio razgovora bio je posvećen situaciji u svijetu, raznim međunarodnim pitanjima i izazovima. Suglasili smo se da je najbolji odgovor na sve ove prijetnje i ugroze koje danas postoje u svijetu jačanje multilateralizma, jačanje demokracije kao odgovora na rastući populizam i, naravno, razgovori među državama, među narodima, koji jedini mogu riješiti probleme, dakle izbjegavanje nasilja i ratova na sve načine, kazao je.

Konkretnih razgovora o mogućem potpisivanju provedbenih sporazuma za Vatikanske ugovore nije bilo, kazao je Jandroković.

Jandroković je također u sklopu posjeta Vatikanu u krstionici Papinske bazilike svete Marije Velike prisustvovao misi na hrvatskome jeziku koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te je zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu - prenosi HRT.