Janez Kopač: Plin je poskupio jer BH-Gas može raditi šta hoće u FBiH

Home

Janez Kopač: Plin je poskupio jer BH-Gas može raditi šta hoće u FBiH


Sankcije Energetske zajednice, koje su za Bosnu i Hercegovinu stupile na snagu od 1. aprila, jer do tada nije ispunila svoje obaveze koje su se odnosile na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu, su od šireg značaja.

To je rekao Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, i dodao da nije riječ samo o finansijskoj kazni nego signalu ozbiljnosti ili neozbiljnosti zemlje.

"Bosna i Hercegovina izgubila je priliku da zatraži sredstva EU koja do sada još nije zatražila, a sada nema ni šanse. Drugo, izgubili su potrošači. Sada je poskupio plin u BiH, jer na području Federacije BiH nema nikakve regulacije, nema ni lošeg zakona, uopće nema zakona. Tako da BH-Gas može odrediti šta god hoće, nema nikakvog ograničenja. Tako da BiH najviše gubi tim pravnim haosom koji ima", rekao je Kopač.

Republika Srpska, navodi Kopač, ima svoj Zakon o gasu, koji nije, odnosno ne obuhvata sva potrebna pitanja.

"Ali tamo je barem nešto regulirano. Federacija BiH nema ništa. Takozvani treći energetski paket ne može se implementirati bez neke kompetencije državnog regulatora i mi smo tekst nacrta zakona koji predviđa neke minimalne kompetencije državnog regulatora uskladili prošle godine s Petrom Đokićem, ministrom za industriju, energetiku i rudarstvo Republike Srpske, Nerminom Džindićem, ministrom za energiju, rudarstvo i industriju FBiH i ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem. Sastali smo se 11 puta i ja lično sam bio prisutan kod svake rečenice i zato je bio usklađen. To je bilo usmeno, a sada treba nešto dati i na papir", poručio je Kopač.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice navodi da je sada važno šta će biti dalje. Za Bosnu i Hercegovinu, naglašava, važno je da što prije - to bolje donese zakon o električnoj energiji i plinu.

Kopač kaže kako je čuo da je jučer ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović najavio da će poslati zakon bez obzira na stav entiteta na Vijeće ministra BiH.

"To je velika stvar da institucije BiH konačno prorade. Tako da se nadam da će uspjeti", navodi Kopač.

Naglašava kako je vanjskopolitički stav Bosne i Hercegovine da želi ići putem prema EU.

"Ako ne može ispunjavati obaveze iz organizacije u kojoj je već članica niko je neće primiti nikada u organizaciju u koju želi. Jer je Energetska zajednica predsoblje EU", naglašava Kopač.

  (Izvor:radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 04/04/2017 - 10:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top