Poznat po gafovima i brzopletim izjavama: Japanski ministar podnio ostavku

Početkom ove godine je zgrozio javnost kada je izjavio kako je "jako razočaran" što je 18-godišnja japanska plivačica Rikako Ike oboljela od leukemije jer je od nje očekivao zlatnu medalju na predstojećoj OIimpijadi u Tokiju.

Japanski ministar za Olimpijske igre 2020. godine Yoshitaka Sakurada podnio je ostavku pod velikim pritiskom kritičara zbog niza gafova koje je napravio nepromišljenim izjavama.

Japanska novinska agencija Kyodo javlja da je japanski premijer Shinzo Abe prihvatio Sakuradinu ostavku i izvinio se javnosti što ga je uopće i postavljao za ministra u vladi.

Opozicija i brojne nevladine organizacije su u više navrata tražile Sakuradinu izjavu, a ostat će upamćen po neodgovornim i brzopletim izjavama, prenose agencije.

Najveći gaf Sakurada je napravio kada je izjavio kako je oporavak zastupnice vladajuće Liberalne demokratske stranke Hinako Takahash važnije od oporavka regije Iwate Prefecture koja je 2011. godine bila teško pogođena zemljotresom.

Početkom ove godine je zgrozio javnost kada je izjavio kako je "jako razočaran" što je 18-godišnja japanska plivačica Rikako Ike oboljela od leukemije jer je od nje očekivao zlatnu medalju na predstojećoj OIimpijadi u Tokiju.

Potpuno nečuveno za japansku tradiciju marljivosti i tačnosti u poslu, Sakurada je u februaru zakasnio na sjednicu u parlamenta. Opozicija je bojkotirala rad parlamenta na pet sati, a Sakurada se javno izvinio za kašnjenje.

Sakurada je obnašao i funkciju ministra za resor kibernetičke sigurnosti, a prošle godine se “pohvalio“ kako nikada u životu nije koristio računar, što je izazvalo salvu kritika prema premijeru Abeu koji mu je povjerio taj resor u vladi.