Japanski premijer došao u historijsku posjetu Iranu, a onda se desila eksplozija

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je u srijedu u dvodnevnu posjetu Iranu, u nadi da će se postaviti kao pregovarač u sporu između Irana i SAD i smanjiti tenzije – a onda su stvari bukvalno eksplodirale, kad su u četvrtak rano ujutro u Omanskom zaljevu napadnuta dva tankera.

SAD su za napad optužile Iran, a američka vojska je objavila snimak na kome se, kako tvrde, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera, jednog od dva koji su napadnuti. Kompanije u čijem su vlasništvu brodovi rekle su ranije da je jedan tanker pogodio torpedo dok je na drugom nakon incidenta izbio požar, prenosi Avaz.

Abeova historijska posjeta Iranu je prvi dolazak japanskog premijera u tu zemlju još od Takea Fukude 1978., prenose mediji. Tokom posjete Abe se odvojeno susreo s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem (Hassan Rouhani) i vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneji (Hamenei).

Abe je pred polazak ukazao na "rastuće tenzije" na Bliskom istoku i poručio da “Japan želi da uradi što je više moguće zarad mira i stabilnosti u regionu”. Japanski glavni sekretar Jošihide Suga rekao je ranije da je Abe u utorak oko 20 minuta razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) i da su dvojica lidera "razmijenila stavove o regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u Iranu".

Odnosi između SAD i Irana su posebno zaoštreni otkako je se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma 2015., ponovnog nametanja sankcija Teheranu i slanja avionskog nosača i bombardera B-52 u region. Kako navodi "Washington Post", kroz Ormunski tjesnac, koji povezuje Perzijski i Imanski zaljev, a u čijoj se blizini dogodio napad, godišnje prođe otprilike trećina svjetskog naftnog prometa, uključujući procijenjenih 80 posto japanskog uvoza.