Javili se zaraženi blizanci, otkrili kakve simptome imaju

KORONA
U HRVATSKOJ su potvrđena tri slučaja koronavirusa. Dvojica pacijenata izolirana su u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, a jedan u Rijeci.

Više osoba je sumnjivo. 

06:55 Zaraženi blizanci su zajedno u sobi u zagrebačkoj Zaraznoj. Javili su se i ispričali kako su shvatili da su zaraženi i kakve simptome imaju. 

"Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca", rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji. 

U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije.

"Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao", kazao je drugi brat. 

Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji. Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.

"E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura...37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu", ispričao je brat za Jutarnji i dodaje kako mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.

"Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37", rekao je. 

Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao kako osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku. 

06:53 U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog iz Rijeke. Jedan je nalaz granični, ujutro će tražiti novi uzorak za potvrdu. U Hrvatskoj se trenutačno testira 10 uzoraka, a 10 je u najavi i tijekom noći će stići u Zagreb, otkrila je u Dnevniku HRT-a Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

U Hrvatskoj je jučer poslijepodne potvrđen i treći slučaj koronavirusa. Radi se o muškarcu koji radi u Italiji, a smješten je u Rijeci.

Naime, iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu danas su izvijestili kako je dokazan treći slučaj zaraze novim koronavirusom.

"Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci", objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

''Pacijent se očito zarazio u Italiji. Provedena je dijagnostika u Infektivnoj klinici. On će biti u izolaciji do ozdravljenja. Bolest je blagog tipa", kazao je za RTL Danas Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

I njegova kći ima temperaturu i stavljena je u izolaciju te će biti testirana. 

Jučer ujutro potvrđen je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a riječ je o blizancu prvozaraženog. On radi u HEP-u, zbog čega su jučer tamo uvedene izvanredne mjere. Zatvoren je restoran, otkazani su sastanci, a zaposlenici su ranije išli kući.