Je li ovaj roman star 40 godina predvidio izbijanje koronavirusa? Sličnost je jeziva

koronavirus
OZLOGLAŠENI koronavirus (Covid-19), kojim je zaraženo više od 75.600 osoba, odnio je do sada 2126 života. U posljednjih nekoliko dana internet je postao opčinjen kada je otkriveno da se slična bolest spominje u romanu "The Eyes of Darkness" ("Oči tame") američkog pisca Deana Koontza, piše Mashable.

Ljudi su na društvenim mrežama počeli objavljivati citate iz ove knjige, tvrdeći da je Koontz predvidio epidemiju ovog virusa, osobito jer u svom romanu spominje Wuhan kao epicentar zaraze o kojoj piše u knjizi.

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je jeziva slučajnost, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

Prva razlika je ta što je Wuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrjebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 posto.

Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, dok on kod koronavirusa traje između dva i 14 dana.

Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i u knjizi je što Institut za virologiju grada Wuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada. Ipak, on je osnovan 1956., 25 godina prije nego što je roman objavljen.

Je li ova knjiga zaista predvidjela Covid-19?

Prema pisanju Taiwan Newsa, u ranijim kopijama knjige virus je drugačije nazivan. Umjesto imena Wuhan-400, virusa koji je razvila kineska vlada, nosio je naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih znanstvenika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promijenjeno, ali se ne zna kada točno. Veoma je vjerojatno da se to dogodilo devedesetih godina.

Zašto ne trebamo biti iznenađeni

Iako je zanimljivo vidjeti fikciju iz knjige pretočenu u film ili seriju, romani koji "predviđaju budućnost" ne fasciniraju Chana Ho-keija, pisca krimića iz Hong Konga, jer se takva "proročanstva" mogu naći u mnogim djelima.

"Ako se zaista potrudite, možete vidjeti proročanstvo u svemu. To me podsjeća na Teoriju beskonačnog majmuna", izjavio je ovaj pisac komentirajući slučaj Koontzovog romana.

Teorija beskonačnog majmuna je teorija po kojoj se majmunu, koji nasumice udara u tipkovnicu, može dogoditi da napiše nekakav tekst, ali je vjerojatnost za to veoma mala.