Je li vjera u BiH privatna stvar: Mirsad Vilić na meti Dragana Mektića zbog odlaska na hadž?!

Home

Je li vjera u BiH privatna stvar: Mirsad Vilić na meti Dragana Mektića zbog odlaska na hadž?!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s ambasadorom Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominahom nakon što je pomenuti državni ministar najavio da će zatražiti da se Ambasada Saudijske Arabije u BiH izjasni ima li policijskih službenika koji o trošku te ambasade odlaze na hadž, te da će onda pokrenuti postupak protiv njih, prenosi INS.

Mektić i ambasador Mominah razmijenili su stavove i vezano za pozivanje policijskih službenika da kao gosti Saudijske Arabije prisustvuju obavljanju hadža, saopćeno je danas iz državnog ministarstva.

“Smatram da je to nezakonito primanje nagrade, dara, poklona ili druge vrste nagrade od nekoliko hiljada dolara, maraka ili već čega hoćete”, izjavio je Mektić jučer u Sarajevu.

On je naveo da se protivi praksi da službenici Direkcije za koordinaciju policijskim tjelima BiH ili policijski službenici uopće o trošku Ambasade Saudijske Arabije u BiH ili drugih ambasada odlaze na hadž. Mektić je dodao da nema ništa protiv takvih putovanja, ali to moraju da urade o svom trošku.

“Nemam ništa protiv hadža i muslimana da odlaze na hadž. Maksimalno uvažavam to njihovo pravo. Svake godine Saudijska Arabija, ni to ne osporavam, omogućava da nekoliko stotina lica besplatno o trošku ambasade odlaze na hadž. Ali, jesam protiv toga da korisnici te pogodnosti budu policijski službenici i policijski rukovodioci”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

Prema neslužbenim saznajima INS-a, ministar Mektić u svojim optužbama aludira na direktora Direkcije za koordinaciju policijski tijela BiH Mirsada Vilića. Prema fotografijama sa prijema u Kulturnom centru „Kralj Fahd“, gdje je upriličen svečani ispraćaj za hadžije koji ove godine putuju u Meku i Medinu u sklopu programa „Gosti Sluge dvaju časnih harema", nalazi se upravo Vilić, što je Mektiću sporno.

Od direktora Vilića danas nismo uspjeli dobiti izjavu, jer nije odgovarao na naše pozive, ali iz izvora bliskih policajcima koji putu na hadž saznajemo kako je njihov stav da je „vjera privatna stvar“, te da se u to niko nema pravo miješati.

Smatraju da treba vidjeti šta je prema zakonima BiH primanje dara ili poklona, odnosno korupcija na koju aludira ministar Mektić, te da su u ovom slučaju, prema našim izvorima, tvrdnje ministra Mektića daleko od istine.

Islamska zajednica u BiH (IZBiH) zasad se neće oglašavati, ali saznajemo da podrobno prati cijeli slučaj.

 

(Izvor: INS)

Objavito: Wed, 08/16/2017 - 13:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top