Jedini živi svjedok ubistva Huske Miljkovića

Home

Jedini živi svjedok ubistva Huske Miljkovića


Hasan Miljković, aprila 1944. godine je bio dječak od 10 godina i možda danas jedini očevidac ubistva Huske Miljkovića u Trnovima kod mlina na potoku Kvrkulja.

Na dijelu puta od Podzvizda i Trnova prema Velikoj Kladuši, tačno na krivini kod kuća Bajde Dervića prije trnovačkog mlina.

Na video snimcima uradjenim početkom  jula 2011. godine, iako je u u poznim godinama, Hasan u detalje govori o svom viđenju Huskina ubistva i dženaze u Velikoj Kladuši, ali na kraju je ipak ne dorečen.

Iz nekog straha koji od 1944. godine pritiska narod Cazinske krajine, da otvoreno, glasno i jasno ne priča pokoljenjima o Huski Miljkoviću i Huskinoj miliciji, koja je spasila narod Cazinske krajine od uništenja ili istrebljenja u II svjetskom ratu.

“LJUDI, ODE GLAVA AKO KAŽEM”

“Ljudi, ode glava ako kažem”, zbori Hasan Miljković na najnovijem video snimku. Koga, čega, odnosno da li se ne ili opravdano i zašto boji Hasan Miljković i ostali mali broj svjedoka tog strašnog ratnog vihora, da kaže istinu o pravim krivcima za ubistvo legendarnog komandanta.

Hoće li svjedoci odnijeti istinu na onaj svijet? Ne bi to bilo dobro, prvo zbog krajiške istorije rovite i ranite kataklizmicnim događanjima u zadnjem stoljeću, te zbog prošlih generacijskih žrtava i budućnosti Krajišnika.

Što prije saznamo i spoznamo tačne istorijske vakte i fakte o događanjima u i oko Cazinske krajine, bit ce nam bistriji vidici i putevi budućnosti.

U nastavku pogledajte video prilog koji je za cazin.NET obezbjedio naš redovni dopisnik iz američkog Čikaga Izet Izo Dizdarević – Aga iz Čikaga

Objavio: Ned, 04/12/2011 - 17:48

Facebook komentari

Back to top