Jedna od najjačih firmi na USK-a: ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa stupa u štrajk?!

Home

Jedna od najjačih firmi na USK-a: ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa stupa u štrajk?!

ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa važe za jednu od najjačih firmi na Unsko-sanskom Kantonu. Ova firma zapošljava 650 radnika. Danas na mail portala od nezadovoljnih radnika smo dobili nekoliko informacija kao i kopiju gdje je najavljen štrajk od 15. septembra.

Kako nezvanično saznajemo više je razloga za štrajk. Na sastanku predstavnika sindikata iz oblasti šumarstva, predstavnika Uprave ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnik Vlade USK-a održanog 10. jula u prostorijama Vlade USK-a usaglašeni su slijedeći Zaključci:

Uprava ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa će u skladu sa mogućnostima iznaći način da obezbjedi uposlenicima isplatu razlike iznosa toplog obroka od 8 KM do 12,15 KM (kao bruto iznosa naknade za ishranu u toku radnog vremena) za period od 1. jula do 31.12.2017. godina a prilikom izrade planskih dokumenata ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa za 2018. hodinu procijeniće mogućnosti i planirati sredstva na ime naknade za ishranu u toku radnog vremena – topli obrok u brutu 12,50 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva se obavezuje da odma u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o šumama koje će podrazumjevati promjenu procenata izdvajanju naknada na ime korištenja državnih šuma sa 4% na 2 % kako bi se obezbijedile pretpostavke, odnosno sredstva za Zakonom preuzimanje nadležnosti čuvarske službe sa Kantonalne uprave za šumarstvo na ŠPD Unsko- sanske šume.”

Nakon što je prošlo skoro 2 mjeseca od donošenja ovih zaključaka stanje u firmi nije promijenjeno. Zbog toga Sindikalni odbor je danas proslijedio obavijest za stupanje u štrajk od 15. septembra.

Kako se navodi u mailu nezadovoljnih radnika, to nije jedini problem u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa.

Jedan od mnogih je i konstantno zapošljavanje administracije koje i više nego ima dovoljno. Zbog takvog zapošljavanja obični radnik na terenu ima 650 KM plate, dok administracija duplo više. Vrijedi napomenuti da je donesena i odluka da se satnica sa 2,7 poveća na 3 KM ali to ni dan danas radnici nisu dobili. Da bi se stalo u kraj političkom zapošljavanju i ispunile potrebe radnika, sindikat navodi da neće povući svoje zahtjeve. Svakako da će portal Krupljani.ba pratiti tok ovog događaja i blagovremeno obavijestiti javnost.

U fotografijama ispod možete pogledati zaključak sa sjednice kao i današnju obavijest o stupanju u štrajk.

sipad1

sipad2

(Izvor: Krupljani.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Wed, 30/08/2017 - 15:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top